Πολλοί από εμάς, όταν ακούμε τον όρο «Λογοθεραπεία», το μυαλό μας πάει σε μικρά παιδιά που δυσκολεύονται να μιλήσουν ή να επικοινωνήσουν με τους γύρω τους. Η λογοθεραπεία, όμως, είναι η επιστήμη που ασχολείται με τις διαταραχές επικοινωνίας, ομιλίας, φωνής και μάσησης-κατάποσης παιδιών, εφήβων, αλλά και ενηλίκων. Κάποιες διαταραχές, λοιπόν, εκδηλώνονται από την παιδική ηλικία, άλλες, όμως, εμφανίζονται κατά την ενήλικη ζωή, έπειτα από κάποια ασθένεια ή τραυματισμό, όπως:
- Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις (τραυματισμοί, π.χ. τροχαία),
- Εγκεφαλικά επεισόδια (Ισχαιμικά/ Αιμορραγικά),
- Νευροεκφυλιστικές παθήσεις, όπως σκλήρυνση κατά πλάκας,
- Άνοια, νόσο Alzheimer, κ.ά..
Στις παραπάνω περιπτώσεις, ο ενήλικας μπορεί να εκδηλώσει:
- Διαταραχές λόγου, όπως:
- Αφασία. Δυσκολίες στην παραγωγή του προφορικού λόγου (δεν εντοπίζει και δεν χρησιμοποιεί την κατάλληλη λέξη), αλλά και στην κατανόηση (δεν καταλαβαίνει όλες τις λέξεις που ακούει).
- Διαταραχές ομιλίας, όπως:
- Δυσαρθρία. Βλάβη στους αρθρωτές (χείλη, δόντια, γλώσσα, υπερώα).
- Δυσπραξία. Δυσκολίες στον προγραμματισμό και στον ακριβή συντονισμό των αρθρωτικών κινήσεων.
- Λεκτική Απραξία. Πλήρης απώλεια της ικανότητας προγραμματισμού των αρθρωτικών κινήσεων.
Και στις τρεις παραπάνω διαταραχές, εντοπίζονται δυσκολίες στην άρθρωση και ο λόγος είναι δυσνόητος.
- Τραυλισμός. Χρόνιος (ενήλικες που τραυλίζουν από την προσχολική ηλικία) ή νευρογενής (λόγω κάποιας νευρολογικής ασθένειας ή βλάβης) ή ψυγογενής τραυλισμός (έναρξη κατά την εφηβεία ή και αργότερα, έπειτα από έντονο άγχος ή κάποιο τραυματικό γεγονός).
- Ταχυλαλία: Γρήγορος ρυθμός ομιλίας, δυσνόητος λόγος. Μπορεί να συνυπάρχει και με τραυλισμό.
Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, ένας λογοθεραπευτής αξιολογεί τις δυσκολίες, δημιουργεί πρόγραμμα θεραπείας βασισμένο στις ανάγκες του ενήλικα και παραπέμπει ή συνεργάζεται με άλλους ειδικούς, αν χρειαστεί, όπως ψυχολόγοι ή ψυχίατροι.
- Διαταραχές Φώνησης: Εντοπίζεται αλλαγή στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της φωνής. Μπορεί να οφείλεται σε λειτουργικούς, παθολογικούς, νευρολογικούς ή ψυχολογικούς παράγοντες.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, ένας εξειδικευμένος λογοθεραπευτής σε θέματα διαταραχών φωνής, συνεργάζεται αρχικά με ειδικούς γιατρούς ΩΡΛ για να αξιολογήσουν το πρόβλημα κι έπειτα δημιουργεί θεραπευτικό πρόγραμμα, βασισμένο στις ανάγκες του θεραπευόμενου. Αν χρειαστεί, παραπέμπει σε άλλες ειδικότητες, όπως ψυχολόγους.
- Διαταραχές σίτισης και κατάποσης: Αδυναμία αυτόνομης σίτισης ή συγκράτησης φαγητού στο στόμα, αδύναμη μάσηση, εκροή υγρών από τη μύτη, πνιγμός κατά την κατάποση, κ.ά..
Ένα άτομο με διαταραχή στη σίτιση και την κατάποση, κινδυνεύει από υποσιτισμό ή αφυδάτωση, εισρόφηση υγρών ή στερεών στους πνεύμονες, με αποτέλεσμα την πνευμονία ή άλλες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού.
Στις ανωτέρω περιπτώσεις, ένας εξειδικευμένος λογοθεραπευτής σε θέματα σίτισης και κατάποσης, συνεργάζεται με τους γιατρούς του θεραπευόμενου και εντοπίζουν τις δυσκολίες με ειδικές δοκιμασίες, ώστε να αξιολογηθεί η σοβαρότητά τους. Έπειτα, δημιουργείται το πρόγραμμα παρέμβασης και ενημερώνεται ο σιτιστής ή το νοσηλευτικό προσωπικό. Αν χρειαστεί, παραπέμπεται σε άλλους ειδικούς, π.χ. ιατρούς, ψυχολόγους ή ψυχιάτρους.
Ενημερωθείτε σήμερα!
Όσο πιο νωρίς ανιχνευθεί µια δυσκολία τόσο πιο εύκολη και αποτελεσματική θα είναι η αντιμετώπισή της.
Κλείστε ραντεβού