Έφηβοι και κάπνισμα

Οι περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να καπνίζουν κατά την περίοδο της εφηβείας, γεγονός που θα πρέπει να μας προβληματίσει για το πόσο εύκολα μπορούν να επηρεαστούν οι νέοι από τον κοινωνικό τους περίγυρο. Το κάπνισμα στην εφηβεία, λοιπόν, αποτελεί ένα πρόβλημα που αρκετοί γονείς ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε και πολλοί δεν γνωρίζουμε πώς ακριβώς θα πρέπει το διαχειριστούμε, ώστε να προστατέψουμε το παιδί μας.

Καταρχάς, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να λειτουργήσουν είτε μεμονωμένα, είτε συνδυαστικά και να οδηγήσουν έναν έφηβο στην έναρξη του καπνίσματος. Για παράδειγμα, ο τρόπος, με τον οποίο οι νέοι λαμβάνουν αποφάσεις, διαφέρει από αυτό τον ενηλίκων. Οι έφηβοι συνήθως είναι πιο παρορμητικοί και εστιάζουν στο παρόν, χωρίς να υπολογίζουν τυχόν καταστροφικές επιπτώσεις ή να έχουν την προνοητικότητα να σκεφτούν τις μακροπρόθεσμες συνέπειες των πράξεών τους. Δυστυχώς, ορισμένες επιλογές μπορούν να επηρεάσουν ολόκληρη τη ζωή τους, μία από αυτές μπορεί να είναι και η έναρξη του καπνίσματος.

Ένας συνηθισμένος λόγος που οι νέοι ξεκινούν το κάπνισμα, είναι επειδή δέχονται την επιρροή ή την πίεση από τους συνομηλίκους τους. Αυτό συμβαίνει, διότι την περίοδο της εφηβείας τα παιδιά έχουν την ανάγκη να ταυτιστούν και να γίνουν αποδεκτά από την ομάδα των συνομηλίκων, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε μιμητικές συμπεριφορές και να καπνίζουν, προκειμένου να αισθάνονται αποδεκτά μέλη της παρέας.

Επίσης, οι νέοι που ζουν σε ένα σπίτι που καπνίζει είτε ο ένας, είτε και οι δύο οι γονείς, έχουν αυξημένες πιθανότητες να ξεκινήσουν το κάπνισμα, καθώς οι γονείς αποτελούν πρότυπο για εκείνους και τείνουν να μιμούνται τις συμπεριφορές τους. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι ακόμη, που μπορεί να συμβάλλουν στην έναρξη του καπνίσματος, όπως η απουσία ενημέρωσης για τις βλαβερές επιπτώσεις του τσιγάρου, η εύκολη πρόσβαση σε προϊόντα καπνού, η ανάγκη των εφήβων να δείχνουν πιο μεγάλοι ή ελκυστικοί, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η εξάρτηση από τη νικοτίνη κ.α.

Όπως έχει φανεί, το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των εφήβων, κάτι που συνήθως οι ίδιοι αγνοούν. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε εμείς ως γονείς, λοιπόν, είναι να συζητήσουμε με το παιδί μας, από τη νεαρή ηλικία, σχετικά με το κάπνισμα και τους κινδύνους που αυτό κρύβει. Σε περίπτωση που αντιληφθούμε ότι το παιδί μας έχει ήδη ξεκινήσει το κάπνισμα, οφείλουμε να το συμβουλέψουμε να το σταματήσει, υποστηρίζοντάς τις προσπάθειές του και αποφεύγοντας να έρθουμε σε αντιπαράθεση μαζί του. Επίσης, είναι σημαντικό να το βοηθήσουμε να ανακαλύψει προσωπικούς λόγους, για τους οποίους θα πρέπει να σταματήσει το κάπνισμα, ώστε να αποκτήσει προσωπικό κίνητρο.

Εάν είμαστε κι εμείς οι ίδιοι καπνιστές, είναι σημαντικό να κάνουμε μία ειλικρινή συζήτηση με το έφηβο παιδί μας και να του μιλήσουμε για τη δική μας εμπειρία με το κάπνισμα, όπως και για τα λάθη που έχουμε κάνει. Ακόμη, μπορούμε να συμφωνήσουμε να κόψουμε από κοινού το κάπνισμα, ώστε να αποτελέσουμε παράδειγμα προς μίμηση για εκείνο και να του δώσουμε ένα επιπλέον κίνητρο για προσπάθεια.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι στην εφηβεία τα παιδιά προσπαθούν να διαμορφώσουν την προσωπική τους ταυτότητα και να επιτύχουν την αυτονομία τους, δοκιμάζοντας τα όριά τους, ανακαλύπτοντας τα δυνατά και αδύναμα σημεία τους, κάνοντας λάθη και βρίσκοντας λύσεις. Είναι σημαντικό, λοιπόν, εμείς ως γονείς να προσπαθούμε να στηρίζουμε το έφηβο παιδί μας, να το συμβουλεύουμε και να το καθοδηγούμε, θέτοντας κάποια όρια σε σχέση με τις κατάλληλες συμπεριφορές, χωρίς όμως να περιορίζουμε την ανάγκη του για εξατομίκευση.

Ενημερωθείτε σήμερα!

Όσο πιο νωρίς ανιχνευθεί µια δυσκολία τόσο πιο εύκολη και αποτελεσματική θα είναι η αντιμετώπισή της.

Συμπληρώστε το ιστορικό.

Κλείστε ραντεβού

Share

Συντάκτης

Χρυσούλα Μάντσιου

Ψυχολόγος

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Τούφας Κωνσταντίνος Κεντρο Ειδικών Θεραπειών
Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter και θα σας ενημερώνουμε με τα τελευταία νέα και τις ειδικές προσφορές μας.

Με την εγγραφή κερδίζετε δώρο τα e-book
“Τα όρια στα παιδιά είναι αναγκαία!”

20 + 1 Σημεία Εγρήγορσης!”

“Ο ύπνος των παιδιών”