Αδερφικοί καβγάδες

Το να βρίσκεστε στο σπίτι σας και να νιώσετε, κάποιες φορές, ότι μοιάζει με εμπόλεμη ζώνη λόγω των καβγάδων των παιδιών σας, δεν αποτελεί έκπληξη. Τα παιδιά σε ηλικίες 4-5 ετών ακόμη μαθαίνουν να ελέγχουν τα ένστικτα και τα συναισθήματά τους, γεγονός που, σε συνδυασμό με τη στενή και συνεχή συνύπαρξη και τον ανταγωνισμό ανάμεσα στα αδέρφια, τα οδηγεί σε συνεχείς διενέξεις.

Θα τύχει να ανταλλάξουν «βαριές κουβέντες» μεταξύ τους, εκδηλώνοντας ακραία συναισθήματα, όπως «Σε μισώ!», «Θέλω να φύγεις από το σπίτι!», «Δεν σ’ αγαπώ!», κ.ά. Σίγουρα κάτι τέτοιο θα σας προκαλέσει αναστάτωση, αλλά είναι φυσιολογικό να νιώθουν ανάμεικτα συναισθήματα για τα αδέρφια τους, καθώς διεκδικούν πολλά ίδια πράγματα, όπως την προσοχή και την αγάπη σας.

Πολλοί καβγάδες θα γίνονται χωρίς να είστε παρόντες, οπότε δεν θα μπορείτε να ξέρετε ποιο από τα παιδιά φταίει ή προκαλεί περισσότερο. Μπορείτε να θυμάστε, όμως, ότι τα μεγαλύτερα παιδιά δεν μπορούν να καταλάβουν πάντα τη σκέψη των μικρότερων αδερφών τους που είναι ακόμη ανώριμη, συνεπώς θα θυμώνουν εύκολα μαζί τους.

Από την άλλη, τα μικρότερα παιδιά πιθανόν να νιώθουν κατωτερότητα, θυμό και απογοήτευση σε στιγμή καβγά, καθώς ο πρωτόγονος κατώτερος εγκέφαλός τους, εκείνη την ώρα, πυροδοτεί ένα αίσθημα αναστάτωσης. Τα παιδιά σε μικρές ηλικίες, όμως, δεν μπορούν ακόμα να συγκεκριμενοποιήσουν και να δώσουν όνομα σε αυτό το συναίσθημα, όπως π.χ. μίσος. Ωστόσο, το αίσθημα αυτό είναι παροδικό, καθώς, μετά από λίγο το ξεχνάνε τελείως και μπορούν να παίζουν πάλι μαζί, σαν να μη συνέβη τίποτα.

Σε στιγμές καβγάδων, είναι καλό να δείχνετε στα παιδιά σας πως καταλαβαίνετε τα ανάμεικτα συναισθήματα προς τα αδέρφια τους και να τους εξηγήσετε πως μπορούν να εναλλάσσονται γρήγορα, γιατί, πέρα από αυτές τις «έντονες» ώρες, περνάνε και όμορφα μαζί, διασκεδάζοντας.

Ακόμη, να τα ενθαρρύνετε να εξηγούν το γιατί μπορεί να νιώθουν θυμό ή οποιοδήποτε άλλο συναίσθημα κατά τις διενέξεις με τα αδέρφια τους, έτσι ώστε να προχωράνε, να το «βγάζουν» από μέσα τους και να μπαίνουν στη θέση του αδερφού τους αργότερα σε ανάλογη στιγμή. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να νιώσουν ότι η μεταξύ τους σχέση δεν είναι καλή, οπότε δεν θα πρέπει να την χαρακτηρίσουμε ποτέ αρνητικά.

Τέλος, δώστε στα παιδιά ευκαιρίες να διασκεδάσουν μαζί σε παιχνίδια συνεργασίας, έτσι ώστε να έρθουν πιο κοντά και δείξτε κατανόηση προς τα συναισθήματά τους, διδάσκοντάς τους την ενσυναίσθηση. Οι σχέσεις των αδερφών μεταξύ τους διδάσκουν στα παιδιά δεξιότητες για όλη τους τη ζωή.

Share

Συντάκτης

Ελισάβετ Παναγιωτίδου

Λογοθεραπεύτρια

Τούφας Κωνσταντίνος Κεντρο Ειδικών Θεραπειών
Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter και θα σας ενημερώνουμε με τα τελευταία νέα και τις ειδικές προσφορές μας.

Με την εγγραφή κερδίζετε δώρο τα e-book
“Τα όρια στα παιδιά είναι αναγκαία!”

20 + 1 Σημεία Εγρήγορσης!”

“Ο ύπνος των παιδιών”

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο