Γιατί πρέπει να αποφεύγουμε τη σωματική τιμωρία;

Υπάρχουν στιγμές που, ως γονείς, μπορεί να χάσουμε την υπομονή μας και να καταφύγουμε στην χρήση της σωματικής τιμωρίας ως μέσο πειθαρχίας των παιδιών μας, χωρίς, όμως, να είναι πραγματικά αυτό που θέλουμε να κάνουμε. Άλλοτε, μπορεί να θεωρήσουμε ότι η σωματική τιμωρία αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο ελέγχου της συμπεριφοράς και να μην πιστεύουμε ότι μπορεί να βλάψει. Ωστόσο, έχει αποδειχθεί ότι η συγκεκριμένη μορφή διαπαιδαγώγησης, όχι μόνο δεν είναι αποτελεσματική στα παιδιά, αλλά ενδέχεται να προκαλέσει ποικίλες συναισθηματικές δυσκολίες.

Πρώτα απ’ όλα, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η σωματική τιμωρία δεν συμβάλει στην τροποποίηση της ανεπιθύμητης συμπεριφοράς. Μπορεί να οδηγεί σε μία άμεση συμμόρφωση των παιδιών, λόγω του πόνου και του φόβου που προκαλεί, αλλά μακροπρόθεσμα τείνουν να επαναλαμβάνουν αυτή την συμπεριφορά. Αυτό συμβαίνει, διότι δεν συνειδητοποιούν τον πραγματικό λόγο για τον οποίο τιμωρούνται, απλώς το κάνουν για να αποφύγουν τις άμεσες συνέπειες.

Εκτός αυτού, η σωματική τιμωρία μπορεί να μειώσει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή τους, καθώς τους δημιουργεί την αίσθηση ότι δεν είναι ικανά να επιτύχουν όσα τους ζητάνε οι γονείς τους, συνεπώς αξίζει να τιμωρηθούν. Επίσης, μπορεί να ενισχύσει την επιθετική συμπεριφορά των παιδιών. Μάλιστα, έχει φανεί ότι, όσο πιο σκληρές μορφές τιμωρίας αποδέχονται τα παιδιά ή οι έφηβοι, τόσο υψηλότερα επίπεδα επιθετικότητας παρουσιάζουν εντός του οικογενειακού πλαισίου, αλλά και εκτός αυτού, όπως στο σχολείο και στον κύκλο των συνομηλίκων τους.

Το συγκεκριμένο μέσο διαπαιδαγώγησης μπορεί να επιδράσει αρνητικά και στην ποιότητα της σχέσης γονέα-παιδιού. Ο πόνος που βιώνουν τα παιδιά, τους εγείρει συναισθήματα θυμού, οδηγώντας τα, είτε στην εκδήλωση επιθετικής συμπεριφοράς ως εκδίκηση, είτε στην απόσυρση.

Ακόμη, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τις επιπτώσεις που ενέχει η σωματική τιμωρία και στην ενήλικη ζωή, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι η χρήση της σχετίζεται με την εμφάνιση συναισθηματικών δυσκολιών κατά την ενηλικίωση, όπως κατάθλιψη, καθώς και στη χρήση ενδοοικογενειακής βίας. Αυτό συμβαίνει, διότι η σωματική τιμωρία καλλιεργεί στα παιδιά την άποψη, ότι αποτελεί μία ηθικά σωστή πράξη, που επιτρέπεται να εφαρμόζεται, όταν οι υπόλοιποι τρόποι δεν έχουν αποτέλεσμα. Έτσι, τα ίδια αυτά παιδιά αργότερα ως ενήλικες, χρησιμοποιούν τη βία ως μέθοδο επίλυσης των διαπροσωπικών τους συγκρούσεων, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο.  

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε εμείς ως γονείς, είναι να αναζητήσουμε εναλλακτικούς και πιο ουσιαστικούς τρόπους οριοθέτησης των παιδιών μας, όπως τη δημιουργία λογικών και ξεκάθαρων κανόνων, τη θέσπιση δίκαιων και σταθερών ορίων, καθώς και τον έπαινο και την ενθάρρυνση της σωστής συμπεριφοράς.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε, ότι ο ρόλος που έχουμε είναι αδιαμφισβήτητα δύσκολος και απαιτεί ιδιαίτερη υπομονή και προσπάθεια, ώστε να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε μία υγιή και όμορφη σχέση με τα παιδιά μας. Χρειάζεται να κατανοήσουμε τις βαθύτερες ανάγκες και τα συναισθήματά τους, ώστε να μπορέσουμε να σταθούμε δίπλα τους και να τους περάσουμε το μήνυμα, ότι θα είμαστε εκεί γι’ αυτά, σε ότι και αν τους συμβεί.     

Ενημερωθείτε σήμερα!

Όσο πιο νωρίς ανιχνευθεί µια δυσκολία τόσο πιο εύκολη και αποτελεσματική θα είναι η αντιμετώπισή της.

Συμπληρώστε το ιστορικό.

Κλείστε ραντεβού

Share

Συντάκτης

Χρυσούλα Μάντσιου

Ψυχολόγος

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Τούφας Κωνσταντίνος Κεντρο Ειδικών Θεραπειών
Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter και θα σας ενημερώνουμε με τα τελευταία νέα και τις ειδικές προσφορές μας.

Με την εγγραφή κερδίζετε δώρο τα e-book
“Τα όρια στα παιδιά είναι αναγκαία!”

20 + 1 Σημεία Εγρήγορσης!”

“Ο ύπνος των παιδιών”

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο