Γιατί το μπουσούλημα θεωρείται τόσο σημαντικό ορόσημο για την ανάπτυξη του παιδιού;

Η ηλικία στην οποία ένα παιδί αρχίζει να μπουσουλάει μπορεί να διαφέρει σημαντικά, αλλά, συνήθως, πραγματοποείται μεταξύ των 6 έως 10 μηνών. Αυτό συμβαίνει, γιατί το κάθε παιδί αναπτύσσεται με τον δικό του ρυθμό και έχει άλλη αναπτυξιακή πορεία. Ορισμένα, ωστόσο,  μπορεί να παραλείψουν το στάδιο του μπουσουλήματος και να προχωρήσουν κατευθείαν στο περπάτημα. Αξίζει να σημειωθεί, όμως, ότι πρόκειται για ένα σημαντικό στάδιο στην ανάπτυξη του παιδιού, το οποίο έχει πολλαπλές ευεργετικές επιδράσεις, καθώς συμβάλλει στους παρακάτω τομείς:

1. Ανάπτυξη Κινητικών Δεξιοτήτων: Βοηθά στην ανάπτυξη των αδρών κινητικών δεξιοτήτων του παιδιού, δηλαδή στην ικανότητά του να χρησιμοποιεί τις μεγάλες ομάδες μυών, για να κινείται και να διατηρεί την ισορροπία του.

2. Συντονισμός κινήσεων: Απαιτεί συντονισμό των χεριών και των ποδιών και συμβάλλει στη βελτίωση της ισορροπίας, δεξιότητες που είναι σημαντικές για τα επόμενα στάδια της κινητικής ανάπτυξης.

3. Ενίσχυση Μυών: Ενισχύει τους μύες των χεριών, των ποδιών, της πλάτης και του λαιμού. Η ενδυνάμωση αυτών των μυών είναι καθοριστική και για την περαιτέρω ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων, όπως αποτελούν η βάδιση και το τρέξιμο.

4. Ανάπτυξη Αμφίπλευρου Συντονισμού: Ενισχύει τον αμφίπλευρο συντονισμό, δηλαδή, τη συνεργασία των δύο πλευρών του σώματος. Αυτός ο συντονισμός είναι θεμελιώδης για πολλές καθημερινές δραστηριότητες, όπως το γράψιμο και οι διαδικασίες της ένδυσης – απόδυσης.

5. Οπτική και Αισθητηριακή Ανάπτυξη
  • Αντίληψη Βάθους: Καθώς το παιδί κινείται, μαθαίνει να εκτιμά αποστάσεις και να αντιλαμβάνεται το βάθος.
  • Αναγνώριση Αντικειμένων: Ενισχύει την ικανότητά του να αναγνωρίζει και να αλληλεπιδρά με αντικείμενα στο περιβάλλον του.

6. Επίλυση Προβλημάτων: Καθώς το παιδί  αντιμετωπίζει εμπόδια,  μαθαίνει να τα ξεπερνά και, με αυτόν τον τρόπο, αναπτύσσει δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.

7. Ανάπτυξη Χωρικής Αντίληψης: Καθώς κινείται και εξερευνά, αναπτύσσει καλύτερη κατανόηση του χώρου και της σχέσης του με τα αντικείμενα γύρω του.

8. Κοινωνική και Συναισθηματική Ανάπτυξη: Επιτρέπει στο παιδί να έρχεται σε επαφή με το περιβάλλον και τους ανθρώπους γύρω του, ενισχύοντας την κοινωνική και συναισθηματική του ανάπτυξη.

 9. Εξερεύνηση και Αυτονομία: Μέσω του μπουσουλήματος, το παιδί μπορεί να εξερευνήσει το περιβάλλον του αυτόνομα, αυξάνοντας την αυτοπεποίθηση και την αίσθηση ανεξαρτησίας.

Για τους παραπάνω λόγους, λοιπόν, το μπουσούλημα αποτελεί μια κρίσιμη φάση στην ανάπτυξη του παιδιού, που ενισχύει, τόσο τη σωματική ,όσο και τη γνωστική και κοινωνική του εξέλιξη. Μέσω αυτής της διαδικασίας, μαθαίνει να συντονίζει το σώμα του, να εξερευνά τον κόσμο γύρω του και να αναπτύσσει τις βάσεις για μελλοντικές κινητικές και γνωστικές δεξιότητες.

Ενημερωθείτε σήμερα!

Όσο πιο νωρίς ανιχνευθεί µια δυσκολία τόσο πιο εύκολη και αποτελεσματική θα είναι η αντιμετώπισή της.

Συμπληρώστε το ιστορικό.

Κλείστε ραντεβού

Share

Συντάκτης

Αθηνά Τσιάτσιου

Occupational Therapy Assistant

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Τούφας Κωνσταντίνος Κεντρο Ειδικών Θεραπειών
Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter και θα σας ενημερώνουμε με τα τελευταία νέα και τις ειδικές προσφορές μας.

Με την εγγραφή κερδίζετε δώρο τα e-book
“Τα όρια στα παιδιά είναι αναγκαία!”

20 + 1 Σημεία Εγρήγορσης!”

“Ο ύπνος των παιδιών”