Ο άνθρωπος χρησιμοποιεί τον προφορικό του λόγο για να επικοινωνήσει, να εκφράσει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του και χρειάζεται τη φωνή του για να το πετύχει αυτό. Η φωνή είναι το αποτέλεσμα της δόνησης των φωνητικών χορδών, δηλαδή ο ήχος που ακούγεται καθώς ο αέρας περνάει ανάμεσα από αυτές. Παίρνει τον χαρακτήρα της από το ύψος, τον τόνο, το χρώμα και την ένταση, αλλά και την ψυχική υγεία του κάθε ανθρώπου.
Οι δυσκολίες στη λειτουργικότητα της φωνής μπορεί να οφείλονται σε οζίδια των φωνητικών χορδών, σε πολύποδες, λαρυγγικά τραύματα, κ.ά..
Ενδείξεις για την ύπαρξη διαταραχής της φωνής είναι:
- Η φωνητική κόπωση
- Η βραχνάδα
- Ο πόνος στο λαιμό κατά την ομιλία
- Η δυσκολία να μιλήσουμε ψιθυριστά ή να φωνάξουμε δυνατά.
Στα παιδιά, το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα είναι η βραχνάδα, που μπορεί να προκύπτει από την υπερβολική χρήση της φωνής τους. Η αύξηση του θορύβου στο περιβάλλον, σε συνδυασμό με την χρήση μάσκας τον τελευταίο καιρό, έχουν αυξήσει τις δυσκολίες στη λειτουργικότητα της φωνής.
Όσον αφορά του ενηλίκους, οι δυσκολίες στη φωνή οφείλονται κυρίως στο περιβάλλον εργασίας τους, είτε γιατί το είδος της εργασίας τους απαιτεί υπερβολική χρήση της φωνής τους (π.χ. δάσκαλοι), είτε γιατί μπορεί να υπάρχει πολλή σκόνη και μεταβολές στην υγρασία και τη θερμοκρασία.
Για να αποτρέψουμε τη δυσλειτουργία των φωνητικών χορδών και να διατηρήσουμε την καλή υγεία της φωνής, είναι χρήσιμο:
- Να έχουμε μια ισορροπημένη διατροφή, η οποία θα αποτελείται από πολλά φρούτα και λαχανικά.
- Να ενυδατώνουμε τον οργανισμό μας πίνοντας νερό και να μειώσουμε την κατανάλωση αλκοόλ, καφέ και ανθρακούχων ποτών.
- Να ασκούμαστε συχνά, ώστε να διατηρούμε καλή στάση της σπονδυλικής στήλης.
- Να αποφεύγουμε περιβάλλοντα που έχουν σκόνη, καπνό ή μειωμένη υγρασία.
- Να αποφεύγουμε τροφές και ποτά που προκαλούν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Εάν η λειτουργικότητα της φώνησης παραμένει διαταραγμένη, μπορούμε να ζητήσουμε αξιολόγηση από κάποιον ΩΡΛ γιατρό ή λογοθεραπευτή.