Δραστηριότητες για την ενίσχυση του αμφίπλευρου συντονισμού

Ο αμφίπλευρος συντονισμός είναι η ικανότητα του ατόμου να χρησιμοποιεί και τις δύο πλευρές του σώματός του συγχρόνως, με ένα συντονισμένο και οργανωμένο τρόπο. Η αποτελεσματική αμφίπλευρη ολοκλήρωση αποτελεί ένδειξη ότι και οι δύο πλευρές του εγκεφάλου επικοινωνούν αποτελεσματικά και μοιράζονται πληροφορίες. Υπάρχουν τρία είδη αμφίπλευρου συντονισμού:

  1. Ο συμμετρικός αμφίπλευρος συντονισμός, ο οποίος αναφέρεται στην ταυτόχρονη χρήση και των δύο πλευρών του σώματος, κάνοντας την ίδια ενέργεια, όπως για παράδειγμα συμβαίνει κατά την πραγματοποίηση των jumping hacks.
  2. Ο ασύμμετρος αμφίπλευρος συντονισμός, που αναφέρεται στη χρήση και των δύο πλευρών του σώματος, με την κάθε μία πλευρά να κάνει διαφορετική κίνηση, όπως για παράδειγμα κατά το κόψιμο με ψαλίδι, όπου το ένα χέρι κρατάει το χαρτί και το άλλο κόβει.
  3. Ο εναλλασσόμενος αμφίπλευρος συντονισμός, που αναφέρεται στη χρήση και των δύο πλευρών του σώματος, οι οποίες πραγματοποιούν την ίδια κίνηση εναλλάξ, όπως για παράδειγμα συμβαίνει κατά το μπουσούλημα.

Προτεινόμενες δραστηριότητες που συμβάλλουν στην προαγωγή του είναι οι εξής:

  • Μπορείτε να ζωγραφίσετε! Χρησιμοποιήστε διάφορα υλικά, όπως νερομπογιές, αφρό και δακτυλομπογιές, πάνω σε διάφορες επιφάνειες.
  • Δώστε στο παιδί σας να βιδώσει και να ξεβιδώσει καπάκια από ποικίλες συσκευασίες, διαφόρων μεγεθών.
  • Παίξτε με την πλαστελίνη, πλάστε την και δημιουργήστε μπαλίτσες, φιδάκια και πιο σύνθετες κατασκευές.
  • Δοκιμάστε να κόψετε με το ψαλίδι διάφορα υλικά, όπως σκληρά χαρτόνια, γκοφρέ και πλαστελίνη.
  • Μπορείτε να κάνετε σαπουνόφουσκες στον αέρα και να ενθαρρύνετε το παιδί να τις σπάει, χτυπώντας σαν παλαμάκια και τα δύο χέρια μαζί.
  • Μοιράστε του αρμοδιότητες κατά την πραγματοποίηση κάποιου γεύματος, όπως να ανακατέψει το φαγητό ή να ρίξει διάφορα υλικά μέσα στην κατσαρόλα.
  • Δώστε στο παιδί μια μπάλα του μπάσκετ και παροτρύνετέ το, να τη χτυπάει για να αναπηδήσει στο πάτωμα, μια με το ένα χέρι και μία με το άλλο, με ρυθμό.
  • Οργανώστε αγώνες δρόμου, σε θέση μπουσουλήματος ή έρποντας σε θέση φιδιού.

Ο αμφίπλευρος συντονισμός συμβάλλει στην εκτέλεση πολλών δραστηριοτήτων της καθημερινής ζωής, όπως στο ντύσιμο, το γδύσιμο και το δέσιμο των κορδονιών, αλλά και σε μαθησιακές διεργασίες, καθώς αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ομαλή ένταξη του παιδιού στη γραφή. Συνεπώς, ο ρόλος του είναι πολύ σημαντικός. Κάνοντας με τα παιδιά σας τις παραπάνω δραστηριότητες, τον ενισχύετε σημαντικά και, ταυτόχρονα, περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί.

Ενημερωθείτε σήμερα!

Όσο πιο νωρίς ανιχνευθεί µια δυσκολία τόσο πιο εύκολη και αποτελεσματική θα είναι η αντιμετώπισή της.

Συμπληρώστε το ιστορικό.

Κλείστε ραντεβού

Share

Συντάκτης

Αθηνά Τσιάτσιου

Occupational Therapy Assistant

Τούφας Κωνσταντίνος Κεντρο Ειδικών Θεραπειών
Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter και θα σας ενημερώνουμε με τα τελευταία νέα και τις ειδικές προσφορές μας.

Με την εγγραφή κερδίζετε δώρο τα e-book
“Τα όρια στα παιδιά είναι αναγκαία!”

20 + 1 Σημεία Εγρήγορσης!”

“Ο ύπνος των παιδιών”

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο