Είναι ένα εργαλείο για τον καθορισμό του επιπέδου λειτουργικότητας του παιδιού με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ), και για την αυτόματη δημιουργία ιεραρχικά δομημένων κοινών στόχων θεραπείας. Βασίζεται σε κλίμακα εξέλιξης του τυπικά αναπτυσσόμενου παιδιού σε 9 ψυχοκινητικές λειτουργίες: Αδρή κινητικότητα, Λεπτή κινητικότητα, Γνωστική εξέλιξη, Αντίληψη λόγου, Έκφραση λόγου, Ψυχοκοινωνική εξέλιξη, Δεξιότητες Καθημερινής Ζωής, Παιχνίδι, Άλλα. Το ΕΔΑΛΦΑ περιλαμβάνει δεξιότητες που αρκετές από αυτές δεν έχουν περιγραφεί σε άλλες κλίμακες.
Είναι μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα, ίσως και στο εξωτερικό. Έχει παρουσιασθεί σε δύο διεθνή συνέδρια (IALP και INFAR) και έχει δημοσιευθεί στο Psychology Research τον Μάιο του 2014.
Κίνητρο για τη δημιουργία του ΕΔΑΛΦΑ ήταν η ανάγκη για πρώιμη παρέμβαση στο φάσμα του αυτισμού. Τα παιδιά με ΔΑΦ στην ηλικία αυτή παρουσιάζουν ειδικές δυσκολίες όπως αισθητηριακά ελλείμματα, δυσκολίες σίτισης, δυσκολίες λόγου και ομιλίας, στερεοτυπίες, που πρέπει να ταυτοποιηθούν και να αντιμετωπισθούν έγκαιρα. Το ΕΔΑΛΦΑ συμπληρώνεται από τρεις τουλάχιστον θεραπευτές διαφορετικών ειδικοτήτων, μετά από παρατήρηση από έναν έως τρεις μήνες. Οι θεραπευτικοί στόχοι προκύπτουν άμεσα, είναι ρεαλιστικοί και μπορούν να δοθούν με ευκρίνεια στους γονείς, αλλά και στους δασκάλους, ούτως ώστε όλοι να εργάζονται από κοινού για την επίτευξή τους.
Το ΕΔΑΛΦΑ δημιουργήθηκε για παιδιά προσχολικής ηλικίας με ΔΑΦ, χρησιμοποιείται όμως και για παιδιά με Νοητική Υστέρηση, για παιδιά με σύνδρομο DOWN και παιδιά με σοβαρά αναπτυξιακή γλωσσική διαταραχή.