- 21 Νοεμβρίου 2023
- 20:16
- Φανή Μπράχα
Όλα τα παιδιά, κατά την διάρκεια της ανάπτυξής τους, βιώνουν κάποια μορφή επιλεκτικής σίτισης. Σε μερικά, όμως, η επιλεκτικότητα μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκή ανάπτυξη ή και υποσιτισμό.
Η επιλεκτική σίτιση ή τροφική επιλεκτικότητα αποτελεί την πιο κοινή αναπτυξιακή διαταραχή σίτισης. Σχετίζεται με τη δυσκολία κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφών ή ομάδων τροφών και εμφανίζεται, κυρίως, σε παιδιά μικρής ηλικίας. Τα παιδιά με τροφική επιλεκτικότητα, απορρίπτουν τροφές όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά, κάποια λαχανικά, φρούτα, όσπρια, κ.λπ.. Αυτή η απόρριψη έχει ως αποτέλεσμα να μην προσλαμβάνουν τις απαραίτητες βιταμίνες ή τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται.
Βάση ερευνών, τροφική επιλεκτικότητα μπορούν να εμφανίσουν παιδιά τυπικής ανάπτυξης σε ποσοστό 35-45%, αλλά και παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές, όπως ο αυτισμός, σε ποσοστό 30-80%.
Εάν ένα παιδί είναι εξαιρετικά επιλεκτικό ή παρουσιάζει άρνηση σίτισης μπορεί να έχει διαταραχή αισθητηριακής επεξεργασίας, μια από τις συνηθέστερες αιτίες που τα οδηγεί στο να είναι επιλεκτικά με την τροφή τους. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, λοιπόν, τα παιδία αρνούνται την κατανάλωση τροφών με βάση κάποια αισθητηριακά χαρακτηριστικά, όπως το χρώμα, το σχήμα, την υφή, την θερμοκρασία, το μέγεθος, την οσμή, κ.λπ.. Επομένως, η αμυντικότητα, η υπο-ευαισθησία ή η υπερ-ευαισθησία που παρουσιάζει, δυσκολεύει την πρόσληψη ποικίλων τροφών.
Όταν τα παιδία τρώνε λιγότερα από 20 τρόφιμα, σταδιακά καταργούν όλο και περισσότερα, έως ότου η διατροφή τους γίνει εξαιρετικά περιορισμένη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν τρώνε ορισμένα φαγητά, παρουσιάζουν σπασμό, βήχα ή εμετό. Επίσης, δυσκολεύονται στη μάσηση, την κατάποση φαγητού ή/ και στη μετάβαση σε τρόφιμα διαφορετικών μορφών (π.χ. από πουρέ σε στερεά) και δεν μπορούν να ανεχθούν να βρίσκονται γύρω από ανθρώπους που τρώνε κάτι που δεν τους αρέσει. Τότε, γίνεται λόγος για προβληματική σίτιση, η οποία χρήζει άμεσης σιτιστικής αξιολόγησης από εξειδικευμένους επαγγελματίες, όπως Λογοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές και Φυσικοθεραπευτές.
Σε κάθε περίπτωση η άρνηση του παιδιού σας να φάει, είναι μια αρκετά αγχώδης συνθήκη και θα ήταν καλό να λάβετε τη γνώμη από κάποιον ειδικό, ο οποίος θα μπορέσει να σας κατευθύνει με τον κατάλληλο τρόπο.
Ενημερωθείτε σήμερα!
Όσο πιο νωρίς ανιχνευθεί µια δυσκολία τόσο πιο εύκολη και αποτελεσματική θα είναι η αντιμετώπισή της.
Κλείστε ραντεβού