- 23 Ιανουαρίου 2024
- 17:22
- Άρτεμις Φουντή
«Εντάξει, εγώ φεύγω, εσύ μείνε εδώ.», «Θα μετρήσω μέχρι το τρία και μετά θα φύγω», αυτές είναι μερικές μόνο από τις φράσεις που έχουν χρησιμοποιηθεί, κάποια στιγμή, από όλους τους γονείς, έπειτα από αρκετά παρακάλια, στην προσπάθεια να φύγουν από τον παιδότοπο, την παιδική χαρά ή ένα πάρτι και τα παιδιά δεν ακολουθούν. Συνήθως, αμέσως μετά, κυριαρχούν κλάματα ή φωνές, γιατί, πολύ απλά, αναγκάζονται να κάνουν κάτι που δεν θέλουν τη δεδομένη στιγμή, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εντάσεις.
Πως γίνεται, επομένως, ένα παιδί να πειστεί ότι πρέπει να αφήσει τους φίλους του ή κάτι διασκεδαστικό και να φύγει; Και πόσες φορές θα χρειαστεί, ως γονείς, να το προειδοποιήσουμε ότι σε λίγο πρέπει να αποχωρήσουμε, βάζοντάς του τα κατάλληλα όρια;
Αν και αυτές οι φράσεις πολλές φορές πιάνουν, το μήνυμα που εκλαμβάνουν τα παιδιά είναι ότι, κάποια στιγμή, μπορεί να τα αφήσουμε και να φύγουμε, γεγονός που τους προκαλεί φόβο. Έτσι, λοιπόν, αντί να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη μέθοδο, θα μπορούσαμε, για αρχή, να δοκιμάσουμε να δείξουμε ενσυναίσθηση. Για τα παιδιά, είναι πολύ σημαντικό να βλέπουν ότι μπορούμε να κατανοήσουμε τον τρόπο που σκέφτονται, αλλά και τις επιθυμίες που έχουν. Έτσι, αντί να τους πούμε «Σε πέντε λεπτά φεύγουμε.», μπορούμε να τα πλησιάσουμε και να τους πούμε: «Το κατανοώ ότι σου αρέσει πολύ εδώ και περνάς όμορφα, όμως, σε λίγο, θα πρέπει να φύγουμε και ξέρω ότι αυτό σου είναι δύσκολο».
Η αλήθεια είναι ότι, ακόμη και αν έχουμε κάνει μια πρώτη προειδοποίηση ότι σε λίγο θα πρέπει θα φύγουμε, όταν θα έρθει η ώρα να βάλουν τα παπούτσια τους, η απάντηση θα είναι αρνητική. Τότε, απλά πρέπει να θέσουμε τα όρια, ξεκαθαρίζοντας ότι «Είναι η ώρα να φύγουμε.», χωρίς να δώσουμε κάποιο άλλο περιθώριο. Αν εξακολουθούν να αρνούνται έντονα, επαναλαμβάνουμε αυτό που πρέπει να πούμε, προσφέροντας τη βοήθειά μας: «Εάν δεν μπορείς μόνος σου, θα σε βοηθήσω εγώ. Μπορώ να σε πάρω αγκαλιά αν θέλεις.»
Όταν η αντίσταση επιμένει, ενημερώνουμε απλά ότι θα τα πάρουμε αγκαλιά και θα φύγουμε. Είναι πολύ σημαντικό να δείξουμε ότι είμαστε αποφασιστικοί, ότι εννοούμε αυτά που λέμε και ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, όποια και αν είναι η συμπεριφορά τους τη δεδομένη στιγμή. Με τον τρόπο αυτό, θα αρχίσουν και τα ίδια, σιγά σιγά, να αντιλαμβάνονται ότι έχουν δίπλα τους έναν γονέα που δεν αλλάζει τη γνώμη του, καταλαβαίνοντας τα όρια και τους κανόνες που θα πρέπει να ακολουθούν και να εφαρμόζουν.
Καλό είναι να θυμόμαστε πως, ο σεβασμός και η ειλικρίνεια είναι τα στοιχεία πάνω στα οποία χτίζεται η εμπιστοσύνη ανάμεσα στα παιδιά και τους γονείς. Έτσι, όσο θα αντιλαμβάνονται ότι είμαστε δίκαιοι, ειλικρινείς και τηρούμε τα λεγόμενα και τις υποσχέσεις μας, θα είναι όλο και πιο πρόθυμα να συνεργαστούν μαζί μας.
Ενημερωθείτε σήμερα!
Όσο πιο νωρίς ανιχνευθεί µια δυσκολία τόσο πιο εύκολη και αποτελεσματική θα είναι η αντιμετώπισή της.
Κλείστε ραντεβού