Οργανώνοντας στόχους για τη νέα χρονιά

Η νέα χρονιά σηματοδοτεί ένα καινούριο ξεκίνημα. Αυτό σημαίνει ότι αποτελεί μία νέα πρόκληση, κατά την οποία συγκεντρωνόμαστε στο τώρα, λαμβάνουμε αποφάσεις, ξεκινάμε να κάνουμε όνειρα για την πορεία της χρονιάς και θέτουμε νέους στόχους αναφορικά με όσα θέλουμε να πετύχουμε κατά τη διάρκειά της. Οι στόχοι μπορεί να αφορούν ένα σύνολο τομέων της ζωής μας, όπως την οικογενειακή, προσωπική ή επαγγελματική μας ζωή. Μέσω της θέσπισής τους, μας δίνεται η δυνατότητα να εκφράσουμε τα θέλω μας και αποτελεί πρωταρχικό βήμα για να ξεκινήσει η διαδικασία επίτευξής τους. 

Ορισμένες φορές, δεν καταφέρνουμε να πετύχουμε τους στόχους μας, καθώς, κάπου στην πορεία της διαδικασίας, χάνουμε την συγκέντρωσή μας ή παραιτούμαστε εξαιτίας διάφορων δυσκολιών, εμποδίζοντας την ολοκλήρωσή τους. Η μη επίτευξή τους είναι ένα σύνηθες φαινόμενο και, πολλές φορές, μπορεί να οφείλεται στο ότι δεν έχουμε μάθει πώς να θέτουμε στόχους για το μέλλον ή δεν έχουμε διδαχθεί έναν λειτουργικό τρόπο που να μας οδηγεί στην επιτυχία τους. 

Σημεία κλειδιά για την πραγματοποίηση των στόχων αποτελούν: η σωστή οργάνωση της καθημερινότητας, η λειτουργική στοχοθεσία, καθώς και η αποδοχή της διαδικασίας αλλαγής. Για να επιτευχθούν, χρειάζεται να οδηγηθούμε σε μία νέα καθημερινότητα, καθώς δεν μπορούμε να πραγματοποιήσουμε νέους στόχους με παλιές συμπεριφορές. Συνεπώς, όλα αυτά, προϋποθέτουν μία αλλαγή στον τρόπο σκέψης και την συμπεριφορά μας. 

Προκειμένου ένας στόχος να είναι πιο εύκολα επιτεύξιμος, χρειάζεται να διαθέτει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

Αρχικά, χρειάζεται να είναι συγκεκριμένος και, ταυτόχρονα, απλός, ξεκάθαρος και εντός λογικών πλαισίων. Όταν βρισκόμαστε στο ξεκίνημα της στοχοθεσίας, καλό είναι να θέσουμε τα παρακάτω ερωτήματα:

  • Τι θέλω να πετύχω;
  • Γιατί έχω θέσει αυτό τον στόχο; 
  • Για ποιον έχω θέσει αυτό τον στόχο;
  • Πώς θα καταφέρω το στόχο μου; 

Ένα δεύτερο στοιχείο αφορά το να είναι μετρήσιμος. Είναι πολύ σημαντικό, κατά την στοχοθεσία, να χρησιμοποιούμε αριθμούς, καθώς, με αυτό τον τρόπο, μπορούμε να ελέγχουμε την πρόοδό μας και να μην ξεχνάμε το νόημα της διαδικασίας. Για παράδειγμα, ένας μετρήσιμος στόχος μπορεί να έχει την εξής μορφή: «Σήμερα θα περπατήσω για 20 λεπτά». 

Ακόμη, ο στόχος πρέπει να είναι ρεαλιστικός και να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Με τη θέσπιση ενός μη ρεαλιστικού στόχου, οδηγούμαστε σε εύκολη παραίτηση και, κυρίως, σε έντονο αίσθημα ματαίωσης και απογοήτευσης, γεγονός που μας αποτρέπει μελλοντικά από το να εμπλακούμε ξανά σε αυτή τη διαδικασία.

Τέλος, ο στόχος χρειάζεται να είναι χρονικά τοποθετημένος. Για το λόγο αυτό, συνήθως, αρχίζουμε να τους θέτουμε στην αρχή της νέας χρονιάς. Βοηθητικό θα ήταν να εστιάσουμε στο τι μπορούμε να καταφέρουμε σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, από τη στιγμή που θέτουμε τους στόχους. Για παράδειγμα, αναρωτηθείτε, «Τι μπορώ να πετύχω σε έναν μήνα/ σε έξι μήνες από τώρα;». 

Παρόλο που η σκέψη και η υλοποίηση στόχων είναι μια αγχώδης διαδικασία, στην πραγματικότητα είναι ο καλύτερος τρόπος οργάνωσης, δίνοντάς μας κίνητρο και αυτοπεποίθηση για να συνεχίσουμε και να επιτύχουμε αυτά που επιθυμούμε.

Ενημερωθείτε σήμερα!

Όσο πιο νωρίς ανιχνευθεί µια δυσκολία τόσο πιο εύκολη και αποτελεσματική θα είναι η αντιμετώπισή της.

Συμπληρώστε το ιστορικό.

Κλείστε ραντεβού

Share

Συντάκτης

Κατερίνα Μπόσι

Ψυχολόγος

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Τούφας Κωνσταντίνος Κεντρο Ειδικών Θεραπειών
Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter και θα σας ενημερώνουμε με τα τελευταία νέα και τις ειδικές προσφορές μας.

Με την εγγραφή κερδίζετε δώρο τα e-book
“Τα όρια στα παιδιά είναι αναγκαία!”

20 + 1 Σημεία Εγρήγορσης!”

“Ο ύπνος των παιδιών”

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο