- 27 Φεβρουαρίου 2024
- 21:27
- Χρυσούλα Μάντσιου
Πολύ συχνά, οι γονείς δυσκολευόμαστε να συζητήσουμε με τα παιδιά μας για το σεξ. Η αδυναμία μας να αναφερθούμε σε θέματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης μπορεί να υφίσταται, είτε γιατί αισθανόμαστε αμήχανα, είτε γιατί μας λείπει η εμπειρία, καθώς οι δικοί μας γονείς δεν μιλούσαν για τέτοια θέματα, είτε λόγω ανασφάλειας μήπως ειπωθεί κάτι λάθος. Επίσης, μπορεί να θεωρούμε ότι τα παιδιά μας είναι ακόμη πολύ μικρά για να ενημερωθούν για ζητήματα που σχετίζονται με το σεξ.
Ωστόσο, στη σημερινή εποχή, τα παιδιά εκτίθενται καθημερινά σε μία πληθώρα πληροφοριών και εικόνων σεξουαλικού περιεχομένου, μέσα από την τηλεόραση, το ίντερνετ, τη μουσική ή ακόμα και των φίλων που συναναστρέφονται. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να ξεκινάμε τις συζητήσεις γι’ αυτό το θέμα, όσο το δυνατόν νωρίτερα. Αυτό, θα μας δώσει τη δυνατότητα να χτίσουμε από νωρίς μια σχέση εμπιστοσύνης μαζί τους, η οποία θα διευκολύνει τις συζητήσεις μας, καθώς μεγαλώνουν.
Έτσι, λοιπόν, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε με τα παιδιά μας για θέματα που σχετίζονται με τη σεξουαλικότητα, παίρνοντας αφορμή από μία ερώτηση που μπορεί να εκφράσουν, από μία κουβέντα που έγινε στο σχολείο, από κάτι που άκουσαν στην παρέα των φίλων τους ή από μία τρυφερή σκηνή που είδαν στην τηλεόραση. Επίσης, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε ένα παραμύθι ή ένα παιχνίδι, ως έναυσμα για μία σχετική συζήτηση.
Ένα βασικό ερώτημα που απασχολεί είναι το πώς μιλάμε και τί λέμε στα παιδιά για το σεξ, ανάλογα με την ηλικία τους. Συγκεκριμένα, στην προσχολική ηλικία, είναι σημαντικό να αναφέρουμε τη σωστή ονομασία των γεννητικών οργάνων, να εξηγήσουμε τις σωματικές διαφορές ανάμεσα στα φύλα και να μιλήσουμε με απλή γλώσσα, αλλά χωρίς λεπτομέρειες, για τη σύλληψη ενός μωρού, την εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Επιπλέον, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για το ποιες συμπεριφορές είναι κοινωνικά αποδεκτές και μπορούν να γίνονται δημόσια και ποιες ιδιωτικά, καθώς και να επισημάνουμε τη σημασία που έχει η προστασία του εαυτού και του σώματος από ανεπιθύμητα αγγίγματα.
Στην σχολική ηλικία, μπορούμε να συζητήσουμε με τα παιδιά μας για την σεξουαλική αναπαραγωγή με περισσότερες λεπτομέρειες, όπως και για την έννοια της αγάπης, της φιλίας και των σχέσεων που δημιουργούν οι άνθρωποι. Επίσης, σε αυτή την ηλικία οφείλουμε να τα προετοιμάσουμε για τις σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές που θα βιώσουν, λόγω της προ εφηβείας και να συζητήσουμε για τις ανησυχίες που ενδέχεται να βιώσουν, εξαιτίας αυτών των αλλαγών.
Στην εφηβεία, τα παιδιά αρχίζουν να αναζητούν περισσότερες πληροφορίες για την ερωτική επαφή. Στην περίπτωση αυτή, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε ένα σχετικό βιβλίο για να τους δώσουμε τις πληροφορίες που θέλουμε. Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε την σημασία της αντισύλληψης και της αποφυγής μετάδοσης ιών και βακτηρίων. Ακόμη, δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να συζητήσουμε το πόσο σημαντικό είναι να σεβόμαστε τις επιθυμίες και τα όρια του συντρόφου μας, καθώς και ότι η ερωτική επαφή θα πρέπει να συμβαίνει, εφόσον αυτό αποτελεί συνειδητή επιλογή και επιθυμία και των δύο συντρόφων.
Ως γονείς, οφείλουμε να είμαστε δίπλα στα παιδιά μας, έτοιμοι να τα ακούσουμε, να τα συμβουλεύσουμε, προσέχοντας πάντα να μην υπερβούμε τα όρια της ιδιωτικότητάς τους. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μία σχέση εμπιστοσύνης μαζί τους, ώστε να επιθυμούν να μοιράζονται και να συζητούν μαζί μας οτιδήποτε τα απασχολεί.
Ενημερωθείτε σήμερα!
Όσο πιο νωρίς ανιχνευθεί µια δυσκολία τόσο πιο εύκολη και αποτελεσματική θα είναι η αντιμετώπισή της.
Κλείστε ραντεβού