Πως διαχειριζόμαστε τις διαταραχές Αισθητηριακής Επεξεργασίας στις καλοκαιρινές διακοπές;

Για πολλά παιδιά, οι καλοκαιρινές διακοπές υπόσχονται μήνες ανέμελης διασκέδασης, χωρίς σχολείο ή δραστηριότητες. Για όσα, όμως, έχουν διαταραχές στην αισθητηριακή επεξεργασία, η αλλαγή σε μια ρουτίνα μπορεί να προκαλέσει έντονο άγχος και προβλήματα στην αυτό-ρύθμιση της συμπεριφοράς τους.

Γενικότερα, το καλοκαίρι είναι μια γιορτή για τις αισθήσεις. Από την άμμο στην παραλία και τα εντυπωσιακά πυροτεχνήματα, μέχρι το χωνάκι παγωτού που λιώνει στο χέρι ή και την αίσθηση του αντηλιακού στο σώμα.  Όλα αυτά περιλαμβάνουν αισθητηριακές εκπλήξεις, που μπορεί να είναι συντριπτικές, εάν ένα παιδί είναι ασυνήθιστα ευαίσθητο στο φως, τον θόρυβο και τα απτικά ερεθίσματα.

Τα θέματα της αισθητηριακής επεξεργασίας διαφέρουν από παιδί σε παιδί, αφού το καθένα έχει ένα μοναδικό αισθητηριακό προφίλ. Για το σκοπό αυτό, θα πρέπει να κατανοήσετε τις ατομικές ανάγκες τους και να δομήσετε με μεγαλύτερη ασφάλεια το περιβάλλον τους, ώστε να ανταπεξέλθουν ευκολότερα σε αυτές τις περιβαλλοντικές προκλήσεις.  

Η Διαταραχή Αισθητηριακής Επεξεργασίας θα μπορούσαμε να πούμε πως αποτελεί μια νευρολογική υπερφόρτωση, κατά την οποία ορισμένα μέρη του εγκεφάλου δεν λαμβάνουν σωστά τις αισθητηριακές πληροφορίες και, κατ’ επέκταση, δεν τις ερμηνεύουν σωστά. Η κατάσταση αυτή μπορεί να προκαλέσει, τόσο κινητικά, όσο και συμπεριφορικά προβλήματα και να οδηγήσει σε πολλαπλή κατάρρευση.  Η διαταραχή της αισθητηριακής επεξεργασίας, μπορεί να συνδέεται με τον αυτισμό ή με τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/ υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) ή ακόμη, μπορεί και να αποτελεί ένα αυτόνομο ζήτημα.

Παρακάτω, παρατίθενται κάποιες ιδέες, με τις οποίες μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά με διαταραχές στην Αισθητηριακή Επεξεργασία.

  1. Ενημερώστε τα άτομα που βρίσκονται στο περιβάλλον του παιδιού. Σε περίπτωση που κάποιος άλλος συμμετέχει ή έχει αναλάβει την φροντίδα του παιδιού για ένα χρονικό διάστημα, ενημερώστε για τις δυσκολίες του στην αισθητηριακή επεξεργασία, καθώς και για τις στρατηγικές που ακολουθείτε σε καταστάσεις αποδιοργάνωσης και αισθητηριακής υπερφότρωσης. 
  2. Προετοιμάστε το παιδί για κάθε πιθανή αλλαγή. Το καλοκαίρι, υπάρχουν πολλές αλλαγές στην ρουτίνα των παιδιών. Αυτές μπορεί να είναι: οι απρόσμενοι επισκέπτες, η αλλαγή γευμάτων, το διαφορετικό κρεβάτι ή το ωράριο του ύπνου. Τα παιδιά θα πρέπει να γνωρίζουν εκ των προτέρων την κάθε πιθανή αλλαγή και τι πρέπει να περιμένουν από αυτή. Μη διστάζετε να τα προετοιμάσετε γι’ αυτό που θα κληθούν πιθανά να αντιμετωπίσουν, καθώς οι εκπλήξεις, συχνά, είναι πολύ δύσκολες. Αυτή η ενημέρωση μπορεί να γίνει μέσω εικόνων, ημερολογίων με τις σημαντικές αλλαγές, λιστών με το πρόγραμμα της ημέρας ή μικρών κοινωνικών ιστοριών που μπορείτε να ετοιμάσετε.
  3. Δώστε τους ευκαιρίες επαφής με τα στρεσσογόνα ερεθίσματα, πολύ πριν την τελική τους έκθεση σε αυτά. Οι περισσότερες καλοκαιρινές δραστηριότητες διαδραματίζονται σε εξωτερικούς χώρους, όπου τα ερεθίσματα είναι πολυαισθητηριακά. Τα παιδιά θα πρέπει να δημιουργήσουν πολλαπλά αισθητηριακά αντίγραφα, μέσα σε ένα πιο φιλικό περιβάλλον. Για παράδειγμα, αν σκοπεύετε να πάτε σε μια παραλία, δοκιμάστε να φέρετε στο σπίτι λίγη άμμο, βότσαλα και κοχύλια, με τα οποία τα παιδιά μπορούν να έρθουν σε επαφή, να παίξουν και να εξοικειωθούν περισσότερο μαζί τους. Ακόμη, η σταδιακή αύξηση του χρόνου παραμονής έξω από το σπίτι, θα μειώσει το άγχος που βιώνουν και, έτσι, θα αυξήσουν το χρονικό διάστημα που βρίσκονται εκτός του χώρου άνεσής τους. Αυτό, μπορεί να αρχίσει ακόμη και από μια πεντάλεπτη βόλτα στη γειτονία ή στο περίπτερο, για να πάρουν το αγαπημένο τους σνακ.
  4. Διατηρήστε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου. Συνήθως, στις καλοκαιρινές διακοπές, οι ρουτίνες ύπνου διαταράσσονται. Ο ύπνος είναι το βασικό εργαλείο ηρεμίας και ευεξίας για τον άνθρωπο. Παιδιά με δυσκολίες στην αυτό-ρύθμιση, δυσκολεύονται να διαχειριστούν τις αλλαγές αυτές και συχνά αντιδρούν πολύ έντονα. Έτσι, η αλλαγή αυτή θα πρέπει να γίνει σταδιακά στο σπίτι, όπου το παιδί θα μπορέσει να προσαρμοστεί ευκολότερα στη συνθήκη αυτή και, στη συνέχεια, να τη γενικεύσει. Αντίστοιχα, όταν πλησιάζουν οι μέρες που ανοίγουν τα σχολεία, κάντε την αντίστροφη διαδικασία, ώστε η μετάβαση στη νέα ρουτίνα να είναι ευκολότερη.
  5. Δημιουργήστε ένα σημείο ασφάλειας. Αυτό θα μπορούσε να είναι κάτω από ένα γραφείο ή σε μία ήσυχη γωνία του δωματίου, όπου τα παιδιά θα μπορούν να αποσύρονται και να ηρεμούν. Επιτρέψτε τους να τοποθετήσουν εκεί τα αντικείμενα που τους αποφορτίζουν από το άγχος, όπως μαξιλάρια, λούτρινα ζωάκια, παιχνίδια fidget. Αν η δημιουργία του χώρου αυτού δεν είναι δυνατή, μπορείτε να φτιάξετε ένα αισθητηριακό κιτ, με αντικείμενα που τα βοηθούν να νιώθουν καλά. Για παράδειγμα, μπορεί μέσα στο σακίδιό τους να υπάρχουν, ωτοασπίδες, τσίχλες, μαξιλαράκι με βάρος για αγκαλιά, φορητοί ανεμιστήρες, ένα μπουκάλι με δροσερό νερό και τα αγαπημένα τους παιχνίδια.
  6. Δημιουργήστε μια καλοκαιρινή «στολή». Αυτή η στολή μπορεί να περιλαμβάνει γυαλιά ηλίου και ένα άνετο καπέλο, που θα βοηθούν τα παιδιά να προστατεύονται από το έντονο φως, ένα σετ ρούχων από υφές που προτιμούν, όπως  βαμβάκι και το λινό, καθώς δεν παγιδεύουν τη θερμότητα και επιτρέπουν στον αέρα να διαπερνά. Ακόμη, τα προστατευτικά παπούτσια νερού, μπορούν να είναι μια καλή ιδέα για αυτά που αποφεύγουν να περπατούν ξιπόλητα ή με σαγιονάρες.
  7. Βρείτε το κατάλληλο αντηλιακό για το παιδί σας. Η εφαρμογή αντηλιακού μπορεί να είναι μια πρόκληση για τα παιδιά, επειδή, συχνά, είναι κολλώδες και υπερβολικά μυρωδάτο. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη, μερικά είναι λιγότερο λιπαρά ή χωρίς άρωμα ή σε μορφή σπρέι. Αντί να χρησιμοποιείτε το ελαφρύ άγγιγμα για να εφαρμόσετε αντηλιακό, χρησιμοποιήστε πιο βαθιά πίεση, που ηρεμεί και είναι λιγότερο ανυπόφορη για παιδιά με απτική αμυντικότητα.

Κλείνοντας, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως πρέπει να δείχνουμε κατανόηση και σεβασμό στα όρια των παιδιών. Όπως κάθε άνθρωπος θέλει να περάσει όμορφα τις διακοπές του με τον δικό του τρόπο, το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά. Στόχος των γονέων, είναι να τους δώσουν την ευκαιρία να γίνουν πιο τολμηρά και χαρούμενα!  

Ενημερωθείτε σήμερα!

Όσο πιο νωρίς ανιχνευθεί µια δυσκολία τόσο πιο εύκολη και αποτελεσματική θα είναι η αντιμετώπισή της.

Συμπληρώστε το ιστορικό.

Κλείστε ραντεβού

Share

Συντάκτης

Θανος Πεϊος

Εργοθεραπευτής

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Τούφας Κωνσταντίνος Κεντρο Ειδικών Θεραπειών
Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter και θα σας ενημερώνουμε με τα τελευταία νέα και τις ειδικές προσφορές μας.

Με την εγγραφή κερδίζετε δώρο τα e-book
“Τα όρια στα παιδιά είναι αναγκαία!”

20 + 1 Σημεία Εγρήγορσης!”

“Ο ύπνος των παιδιών”