Το κάθε παιδί έχει τον δικό του ρυθμό ανάπτυξης, όμως υπάρχουν κάποια ηλικιακά ορόσημα, τα οποία είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψιν μας. Ακόμα και τα παιδιά της ίδιας οικογένειας, αναπτύσσονται διαφορετικά. Τότε, συνήθως, θα θορυβηθούμε ως γονείς, θα γίνουμε ανήσυχοι, αλλά η αντικειμενική εξέταση των δυσκολιών ενός παιδιού απαιτεί καθαρό μυαλό.
Οι λόγοι για τους οποίους μια οικογένεια θα αποφασίσει αν χρειάζεται να αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα ανάπτυξης, είναι, τόσο συνειδητοί, όσο και ασυνείδητοι. Το να περιμένετε δε σημαίνει πως πρέπει να κρατάτε μια παθητική στάση, καθώς, πολλές φορές, η αναμονή είναι δράση. Όλα ξεκινούν με τη διαχείριση και την αξιολόγηση των δικών σας ανησυχιών. Αποστασιοποιηθείτε από το πρόβλημα, προσπαθήστε να δείτε την κατάσταση ολιστικά, αξιολογείστε το παιδί με βάση τα αναπτυξιακά στάδια και σκεφτείτε αν η ανησυχία αξίζει.
Να θυμάστε ότι τα ορόσημα δεν είναι άκαμπτα, και μπορεί να έχουν απόκλιση από παιδί σε παιδί. Αφορούν στην ψυχοκοινωνική και γνωστική ανάπτυξη, την ικανότητα αντίληψης και προσοχής, την αδρή και λεπτή κινητικότητα, την αντίληψη και έκφραση του λόγου και το παιχνίδι (Αν-ορο τεστ). Παρατηρώντας αυτούς τους τομείς, θα έχετε μια πιο ολοκληρωμένη κατανόηση των ικανοτήτων και των συμπεριφορών του παιδιού σας.
Το πραγματικό πρόβλημα είναι, όταν μπερδεύουμε το «κάτι με το «τίποτα». Οι γονείς θεωρούμε ότι τα παιδιά μας θα ξεφύγουν από κάποιες δυσκολίες καθώς μεγαλώνουν, χωρίς να επηρεαστούν από αυτές. Τις περισσότερες φορές τα παιδιά δεν ξεφεύγουν, απλά τις ξεπερνούν μεγαλώνοντας μαζί με αυτές, με αποτέλεσμα να έχει αντίκτυπο στην ανάπτυξη. Ένα παιδί, για παράδειγμα, που δεν μπορούσε να κοιμηθεί χωρίς τους γονείς του, μπορεί να μην φοβάται, πλέον, να κοιμηθεί μόνο του στο δωμάτιό του το βράδυ, αλλά τώρα δεν επιδιώκει να κοιμηθεί μαζί με άλλους. Και ίσως, αυτό να είναι μια από τις επιπτώσεις στην κοινωνική ανάπτυξή του.
Αν, σαν γονείς, ανησυχείτε ακόμα, μια αξιολόγηση από έναν ειδικό που έχει βαθύτερη γνώση των ηλικιακών ορόσημων του παιδιού, μπορεί να βοηθήσει σε κάποιες προβληματικές καταστάσεις, να παρέχει τρόπους για την επίλυσή τους και να εξασφαλίσει ότι δε θα επιμείνουν και δε θα ενισχύσουν την ανάπτυξη κακών συνηθειών.
Οι ειδικοί «εξερευνούμε» τη ζωή ενός παιδιού. Λαμβάνουμε τα λεγόμενα των γονέων ως αξιόπιστη πηγή δεδομένων, αλλά, επίσης, παρατηρούμε, αξιολογούμε χρησιμοποιώντας σταθμισμένα και αξιόπιστα εργαλεία, συλλέγουμε συμπληρωματικές πληροφορίες για το παιδί ρωτώντας άλλους θεραπευτές, γιατρούς, δασκάλους και οποιονδήποτε άλλο συναναστρέφεται αρκετές ώρες μαζί του. Στόχος είναι να κατευθυνθούμε μαζί σε μια σωστή απόφαση.
Σε κάθε περίπτωση, εμπιστευτείτε το ένστικτό σας. Αν συνειδητοποιείτε πως, συνεχώς είστε ενοχλημένοι από τη συμπεριφορά του παιδιού σας, τότε αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι κάποιου προβλήματος.Σκεφτείτε όλο το πλαίσιο της οικογένειάς σας πριν ενεργήσετε, αλλά, ταυτόχρονα, σκεφτείτε προτού να περιμένετε.Να θυμάστε ότι, η σωστή θεραπεία δεν είναι ποτέ επιβλαβής.
Ενημερωθείτε σήμερα!
Όσο πιο νωρίς ανιχνευθεί µια δυσκολία τόσο πιο εύκολη και αποτελεσματική θα είναι η αντιμετώπισή της.
Κλείστε ραντεβού