Πώς να εμπλουτίσω το λεξιλόγιο του παιδιού μου;

Η γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών είναι ένα σημαντικό κριτήριο για τη σχολική τους ετοιμότητα. Τα μικρά παιδιά λειτουργούν σαν «σφουγγάρια» και απορροφούν με μεγάλη ταχύτητα τις πληροφορίες που λαμβάνουν, με αποτέλεσμα να μαθαίνουν συνεχώς νέα πράγματα. Η ενίσχυση του λεξιλογίου τους, όμως, είναι μια διαδικασία που απαιτεί συνεχή αλληλεπίδραση και υπομονή. Παρακάτω, παρατίθενται μερικές ιδέες που μπορούμε να εφαρμόσουμε για τον εμπλουτισμό του:

1. Ανάγνωση Βιβλίων: Η ανάγνωση βιβλίων είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για την ενίσχυση του λεξιλογίου. Καλό είναι να επιλέγουμε βιβλία κατάλληλα για την ηλικία των παιδιών, αλλά και μερικά για λίγο μεγαλύτερα, για να τα εκθέτουμε σε νέες λέξεις. Όταν συναντάμε άγνωστες λέξεις, εξηγούμε τις έννοιες τους και πώς χρησιμοποιούνται σε προτάσεις.

2. Διάλογος: Συζητάμε τακτικά με τα παιδιά για διάφορα θέματα. Χρησιμοποιώντας νέες λέξεις και φράσεις στις συνομιλίες μας, τα ενθαρρύνουμε να κάνουν το ίδιο. Ερωτήσεις ανοιχτού τύπου που απαιτούν σκέψη, τα βοηθούν να εκφραστούν πιο αναλυτικά.

3. Παιχνίδια Λέξεων: Υπάρχουν πολλά επιτραπέζια παιχνίδια που βοηθούν στην ανάπτυξη του λεξιλογίου, όπως το Scrabble ή παιχνίδια με κάρτες λέξεων.Ακόμη, μπορούμε ναδημιουργήσουμε δικά μας, όπως το “Πες μια λέξη που ξεκινάει με το γράμμα…”.

4. Νέες Εμπειρίες: Μπορούμε να επισκεφτούμε μουσεία, πάρκα ή άλλα ενδιαφέροντα μέρη, καθώς οι νέες εμπειρίες προσφέρουν πολλές ευκαιρίες για να μάθουν τα παιδιά νέες λέξεις.Επιπλέον,η από κοινού συμμετοχή σε νέες δραστηριότητες, όπως μαγειρική ή κηπουρική, θα βοηθήσει με τον ίδιο τρόπο.

5. Εκπαιδευτικά Προγράμματα και Εφαρμογές: Υπάρχουν πολλές εφαρμογές και προγράμματα σχεδιασμένα για την ανάπτυξη του λεξιλογίου. Αν πρόκειται τα παιδιά να περάσουν χρόνο μπροστά σε οθόνη, τα ενθαρρύνουμε να παίζουν τέτοιου είδους παιχνίδια, πάντα, όμως, με μέτρο.

6. Δημιουργία Λεξικού: Δημιουργούμε μαζί τους ένα λεξικό. Κάθε φορά που μαθαίνουν μια νέα λέξη, την γράφουμε σε ένα τετράδιο, μαζί με μια πρόταση που την περιλαμβάνει.

7. Ποιήματα και Τραγούδια: Τα τραγούδια και τα ποιήματα είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να μάθουν νέες λέξεις και να θυμούνται εύκολα το λεξιλόγιο.

Είναι σημαντικό να είμαστε υπομονετικοί και να δίνουμε έμφαση στην επανάληψη. Η συνεχής έκθεση σε νέες λέξεις και η χρήση τους σε ποικίλα πλαίσια, θα βοηθήσει τα παιδιά να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους αβίαστα και με ευχάριστο τρόπο.

Ενημερωθείτε σήμερα!

Όσο πιο νωρίς ανιχνευθεί µια δυσκολία τόσο πιο εύκολη και αποτελεσματική θα είναι η αντιμετώπισή της.

Συμπληρώστε το ιστορικό.

Κλείστε ραντεβού

Share

Συντάκτης

Ελισάβετ Παναγιωτίδου

Λογοθεραπεύτρια

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Τούφας Κωνσταντίνος Κεντρο Ειδικών Θεραπειών
Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter και θα σας ενημερώνουμε με τα τελευταία νέα και τις ειδικές προσφορές μας.

Με την εγγραφή κερδίζετε δώρο τα e-book
“Τα όρια στα παιδιά είναι αναγκαία!”

20 + 1 Σημεία Εγρήγορσης!”

“Ο ύπνος των παιδιών”