Ταξιδεύοντας με αυτοκίνητο

Ένα ταξίδι με αυτοκίνητο μαζί με μικρά παιδιά, είναι μια μεγάλη πρόκληση, καθώς τα αναγκάζει να είναι σωματικά περιορισμένα, παρόλο που έχουν τόση ενέργεια. Ωστόσο, είναι μια καλή ευκαιρία να υπάρξουν ποιοτικές στιγμές μεταξύ των μελών της οικογένειας, καθώς και ουσιαστική επικοινωνία, αφού ο περιορισμός δημιουργεί μια θαλπωρή και, ίσως, και μια εξομολογητική διάθεση.

Στη διαδρομή, οι γονείς θα πρέπει να είναι καλά «εφοδιασμένοι» με υπομονή, ευελιξία, φαντασία και δημιουργικότητα. Πολλές φορές, όμως, διακατέχονται από πανικό πριν ακόμα ξεκινήσει το ταξίδι. Η λύση στην αντιμετώπισή του θα ήταν μια καλή προετοιμασία. Δώστε την ευκαιρία στα παιδιά να συμμετέχουν ενεργά, δίνοντας την πολύτιμη βοήθειά τους στην προετοιμασία του σακιδίου τους και των αγαπημένων τους παιχνιδιών.

Από τη μεριά σας, ένα πλάνο ταξιδιού με προγραμματισμένες στάσεις είναι απαραίτητο, ώστε να μειώσει το άγχος των παιδιών, να μην υπάρξουν αλλεπάλληλες ερωτήσεις και γκρίνια. Μπορείτε να πλαστικοποιήσετε το χάρτη της διαδρομής και να σημειώσετε με μαρκαδόρο τις στάσεις που ενδεχομένως θα γίνουν. Σε αυτόν τον χάρτη, μπορείτε να ενημερώνετε το παιδί σε ποιο σημείο βρίσκεστε κάθε φορά και πόση περίπου απόσταση έχετε να διανύσετε ακόμη μέχρι να φτάσετε στον προορισμό σας.

Ακόμη, πολύτιμη μπορεί να φανεί και η βοήθεια της μουσικής, καθώς μπορεί να μετατρέψει τη βαρετή διαδρομή σε μια διασκεδαστική εμπειρία. Ακούστε τραγούδια που αρέσουν σε όλους, αλλά και παιδικά τραγούδια, αν υπάρχει μικρό παιδί στο αυτοκίνητο.

Είναι γεγονός πως από ένα ταξίδι δε θα μπορούσαν να λείπουν τα παιχνίδια, όπως π.χ. μετράω πινακίδες με μια συγκεκριμένη ένδειξη ή τα αυτοκίνητα ενός συγκεκριμένου χρώματος, τα οποία οξύνουν τη συγκέντρωση και την παρατηρητικότητα των παιδιών.

Επιπλέον, το ταξίδι με το αυτοκίνητο είναι μια καλή ευκαιρία και για την εκμάθηση ορισμένων κανόνων οδικής συμπεριφοράς, που καθίσταται απαραίτητη η εδραίωσή τους, ήδη από πολύ μικρή ηλικία.

Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να αποφύγετε τις οθόνες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, καθώς τα παιδιά ενδέχεται να νιώσουν ζάλη ή ναυτία εάν δεν κοιτάζουν έξω από το παράθυρο. Αυτό συμβαίνει όταν το έσω αυτί αισθάνεται κίνηση, αλλά τα μάτια και το σώμα όχι. Σε αυτή την περίπτωση, ίσως πρόκειται για ένα υποευαίσθητο αιθουσαίο σύστημα και ενδείκνυται η παροχή ιδιοδεκτικών ερεθισμάτων (για παράδειγμα η μάσηση σκληρών ή ελαστικών τροφών, όπως παξιμάδι και μαστίχα αντίστοιχα), προκειμένου να υπάρξει μια αντιστάθμιση και να αποφευχθεί η ζάλη.

Share

Συντάκτης

Ελισάβετ Παναγιωτίδου

Λογοθεραπεύτρια

Τούφας Κωνσταντίνος Κεντρο Ειδικών Θεραπειών
Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter και θα σας ενημερώνουμε με τα τελευταία νέα και τις ειδικές προσφορές μας.

Με την εγγραφή κερδίζετε δώρο τα e-book
“Τα όρια στα παιδιά είναι αναγκαία!”

20 + 1 Σημεία Εγρήγορσης!”

“Ο ύπνος των παιδιών”

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο