- 15 Αυγούστου 2023
- 11:01
- Άρτεμις Φουντή
«Μαμά, μπαμπά, μπορούμε να πάρουμε αυτό;» «Θέλω να μου πάρεις αυτό το παιχνίδι!» Μερικές από τις πιο συχνές φράσεις που ακούτε ως γονείς, όταν περνάτε μαζί με τα παιδιά σας έξω από κάποιο κατάστημα παιχνιδιών ή ακόμη και όταν πηγαίνετε μαζί στο σουπερμάρκετ.
Η αλήθεια είναι πως, η κοινωνία στην οποία ζούμε, μας ωθεί όλο και περισσότερο προς τον καταναλωτισμό. Επομένως, αν αναλογιστούμε ότι, κάποιες φορές, είναι αναπόφευκτο να αντισταθούμε στον πειρασμό ακόμη και εμείς ως ενήλικες, τότε τα παιδιά, βλέποντάς μας, μπορεί να θεωρούν ότι, αφενός υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα στην οικογένεια, και αφετέρου ότι η τακτική κατανάλωση είναι μια απαραίτητη ανάγκη του ανθρώπου.
Από τη δική σας πλευρά, το να έρχεστε αντιμέτωποι κάθε φορά που βγαίνετε με μια τέτοια κατάσταση, μπορεί σταδιακά να αρχίσει να σας κουράζει. Η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά μπορούν να γίνουν αρκετά επίμονα και απαιτητικά όταν θέλουν κάτι, με αποτέλεσμα να έχουν έντονες εκρήξεις, φέρνοντάς σας σε δύσκολη θέση. Επίσης, οι ενοχές και η κούραση που νιώθετε, μπορεί να σας οδηγήσει να του αγοράσετε αυτό που θέλει, ακόμη και αν δεν σας φτάνουν τα χρήματα.
Κάθε φορά, όμως, που ενδίδετε σε μια έντονη και προκλητική συμπεριφορά, το παιδί σας αρχίζει να αντιλαμβάνεται πως, όταν χρησιμοποιεί μια τέτοια τακτική, έχει περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσει αυτό που θέλει.
Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν για να αποφύγετε ένα έντονο επεισόδιο;
Αρχικά, παρατηρήστε τον τρόπο με τον οποίο σας ζητά αυτό που θέλει. Εάν, δηλαδή, είναι ευγενικό και ήρεμο, επαινέστε το για την όμορφη και ευγενική συμπεριφορά του, δείχνοντάς του πως οι καλοί τρόποι είναι από τα πιο σημαντικά προτερήματα που μπορούμε να έχουμε ως άνθρωποι. Αντιθέτως, εάν είναι απαιτητικό και χρησιμοποιεί απειλές, τότε θα πρέπει να αντιληφθεί ότι το αίτημά του δεν θα γίνει αποδεκτό, και πως υπάρχουν καλύτεροι τρόποι που μπορούμε να ζητήσουμε κάτι.
Προσπαθήστε να είστε διαθέσιμοι για το παιδί σας και ακούστε τα αιτήματά του. Αυτό που σας ζητάει είναι κάτι αδύνατο οικονομικά για να του προσφέρετε; Είναι κάτι που έχει ανάγκη; (π.χ. ζητάει μαρκαδόρους, γιατί οι προηγούμενοι του έχουν τελειώσει;) Ή είναι κάτι που ήδη έχει και απλώς ζητά ένα ακόμη; Σε κάθε περίπτωση, σκεφτείτε και αποφασίστε εάν μπορείτε να του παρέχετε αυτό που θέλει ή όχι και συζητήστε μαζί του.
Εάν η απάντησή σας είναι αρνητική, δείξτε του ότι καταλαβαίνετε τους λόγους για τους οποίους θα ήθελε να αποκτήσει αυτό που ζητάει, αλλά, δυστυχώς, δεν είναι εύκολο να του το παρέχετε τη δεδομένη στιγμή, ενώ μπορείτε να το ξανασυζητήστε σε μετέπειτα χρόνο. Από την άλλη, εάν είστε θετικοί, πείτε του τον λόγο που του το παίρνετε (π.χ. η συμπεριφορά σου ήταν καλή αυτή την εβδομάδα) ή θέστε μαζί έναν στόχο (π.χ. να αρχίσει να μαζεύει σιγά – σιγά στον κουμπαρά του χρήματα, ώστε να πάρει το αυτοκινητάκι που τόσο θέλει).
Το πιο σημαντικό που θα πρέπει να θυμάται ένα παιδί είναι πως η ζωή είναι στιγμές και πως οι αναμνήσεις που δημιουργούμε είναι, συνήθως, με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και όχι με υλικά αγαθά.
Ενημερωθείτε σήμερα!
Όσο πιο νωρίς ανιχνευθεί µια δυσκολία τόσο πιο εύκολη και αποτελεσματική θα είναι η αντιμετώπισή της.
Κλείστε ραντεβού