Μα το υποσχέθηκες!

Πόσες φορές έτυχε να υποσχεθείτε στο παιδί σας ότι θα πάτε κάπου μαζί, αλλά προέκυψε κάτι επείγον τελευταία στιγμή και αναγκαστήκατε να το ακυρώσετε; Σε όλους έχει συμβεί και σίγουρα χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες που έχει αυτή η ακύρωση στο παιδί.

Τα παιδιά στην ηλικία των 4-5 ετών αρχίζουν να εμπιστεύονται τους ανθρώπους. Το παιδί πιστεύει απόλυτα αυτό που ακούει από το γονιό του, διότι του έχουμε μάθει πρωτύτερα να τηρεί τους κανόνες που εμείς έχουμε ορίσει και ταυτόχρονα να κρατά τις υποσχέσεις που έχει δώσει. Το ίδιο περιμένει να γίνει και από τη μεριά του ενήλικα, γιατί δεν μπορεί να καταλάβει πως υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες, οι οποίοι επηρεάζουν, ορισμένες φορές, τις αποφάσεις μας και αυτές, κάποια, απροσδόκητη, στιγμή θα χρειαστεί να διαφοροποιηθούν. Αυτό που πραγματικά νιώθουν εκείνη την στιγμή είναι να χάνεται η αίσθηση του δικαίου που έχουν και να λαμβάνουν το μήνυμα πως η «δουλειά» που προέκυψε είναι πιο σημαντική από τα ίδια.

Είναι σίγουρα πολύ δύσκολο και από την πλευρά του γονέα να αντιμετωπίσει την απογοήτευση του παιδιού και την θλίψη στα μάτια του. Προσπαθείτε, παρ’ όλ’ αυτά να διατηρήσετε την απόφαση που έχετε πάρει, γιατί το παιδί χρειάζεται δίπλα του κάποιον που να μένει σταθερός στις απόψεις του και να θέτει τα όρια. Εξηγείστε πως ο λόγος είναι σοβαρός και πως δεν μπορείτε να είστε εσείς αυτός που θα τον ελέγξει. Μπορείτε να του μιλήσετε για τις αληθινές και ειλικρινείς σκέψεις που κάνετε εκείνη την ώρα. Απολογηθείτε στο παιδί και ενημερώστε το πως αυτά μπορεί να συμβούν στην καθημερινότητα. Μην παραβλέψετε να εκδηλώσετε και τα δικά σας συναισθήματα και υποσχεθείτε πως, μόλις τελειώσετε με τη δουλειά σας, θα μπορέσετε να κάνετε αυτό που έχετε σχεδιάσει. Κατά τη διάρκεια που το παιδί θα περιμένει, μπορείτε να του επιτρέψετε να ασχοληθεί με κάτι που αγαπάει, όπως να φτιάξει κατασκευές με Lego ή να ζωγραφίσει, ώστε να περάσει ευχάριστα η ώρα μέχρι να τελειώσετε τη δουλειά σας. Και όταν τελειώσετε τη δουλεία σας και έχει έρθει η ώρα να υλοποιήσετε την υπόσχεσή σας, επαινέστε το παιδί για την υπομονή που έδειξε και την κατανόηση που είχε προς εσάς.

Προσπαθείτε να μην αθετήσετε ξανά την υπόσχεσή σας, καθώς και να μη δίνετε πολλές υποσχέσεις, επειδή τα παιδιά έχουν καλή μνήμη, πόσο μάλλον όταν τάζετε κάτι, για το οποίο ενδιαφέρονται πολύ και τα κάνει να ανυπομονούν γι’ αυτό!

Αν δεν είστε σίγουροι για το αν θα μπορέσετε να υλοποιήσετε κάτι που έχετε στο μυαλό σας, τότε χρησιμοποιήστε εκφράσεις όπως: «θα προσπαθήσω να …», «σκέφτομαι να…», «λέω να…», ώστε να μπορείτε να ανακαλέσετε αυτά που είπατε οποιαδήποτε στιγμή.

Ο χρόνος σας με το παιδί, πρέπει να είναι η προτεραιότητά σας και θυμηθείτε πως δεν έχει σημασία η ποσότητα του χρόνου που του αφιερώνετε, αλλά η ποιότητα του χρόνου. Γι’ αυτό φροντίστε, την ώρα εκείνη να είστε αφοσιωμένοι στο παιδί, μακριά από ηλεκτρονικές συσκευές και άλλα πράγματα που μπορεί να αφαιρέσουν την προσοχή σας από αυτό.

Share

Συντάκτης

Αμαλία Παπαδοπούλου

Λογοθεραπεύτρια

Τούφας Κωνσταντίνος Κεντρο Ειδικών Θεραπειών
Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter και θα σας ενημερώνουμε με τα τελευταία νέα και τις ειδικές προσφορές μας.

Με την εγγραφή κερδίζετε δώρο τα e-book
“Τα όρια στα παιδιά είναι αναγκαία!”

20 + 1 Σημεία Εγρήγορσης!”

“Ο ύπνος των παιδιών”

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο