Τι είναι η ΔΑΔΑ
Η αξιολόγηση της αναγνωστικής επίδοσης είναι μια σύνθετη διαδικασία που μπορεί να περιλαμβάνει διαφορετικές δεξιότητες ή παραμέτρους της ανάγνωσης.
Η Δοκιμασία Αξιολόγησης Αναγνωστικών Δεξιοτήτων (ΔΑΔΑ) αξιοποιεί τρεις παραμέτρους που παραδοσιακά περιλαμβάνονται στην αξιολόγηση της αναγνωστικής επίδοσης: την αναγνωστική αποκωδικοποίηση, την ευχέρεια και την αναγνωστική κατανόηση.
Πρόκειται για τρεις δεξιότητες οι οποίες αναφέρονται στα διαφορετικά θεωρητικά μοντέλα της ανάγνωσης και αποτελούν συχνή εστία αποτυχίας για σημαντικό αριθμό μαθητών.
Η ανάπτυξη και η στάθμιση της Δοκιμασίας Αξιολόγησης Αναγνωστικών Δεξιοτήτων (ΔΑΔΑ), προέκυψε μια δεκαετία περίπου μετά την ανάπτυξη του Τεστ Ανάγνωσης (Τεστ-Α, Παντελιάδου & Αντωνίου, 2008), που είχε αναπτυχθεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Αξιοποιώντας αυτή την ευρύτατη εμπειρία αξιοποίησης του Τεστ-Α, από τα δημόσια διαγνωστικά κέντρα, από ιδιώτες ψυχολόγους, λογοθεραπευτές και ειδικούς παιδαγωγούς, καθώς και από ερευνητές, μπορέσαμε να διαμορφώσουμε μια νέα δοκιμασία, που διατηρεί όλα τα θετικά στοιχεία του Τεστ-Α.
Στη Δοκιμασία Αξιολόγησης Αναγνωστικών Δεξιοτήτων (ΔΑΔΑ):
- Δίνεται η δυνατότητα αξιολόγησης της αναγνωστικής επίδοσης για όλες τις τάξεις του δημοτικού και του γυμνάσιου.
- Αξιολογούνται διακριτά οι τρεις βασικές παράμετροι της αναγνωστικής επίδοσης: η αποκωδικοποίηση, η ευχέρεια και η αναγνωστική κατανόηση.
- Δίνεται ιδιαίτερη και διακριτή έμφαση στην αξιολόγηση της αναγνωστικής αποκωδικοποίησης.
- Παρέχεται η δυνατότητα για την ποιοτική καταγραφή και ανάλυση των λαθών καθώς και συνολικά της αναγνωστικής συμπεριφοράς.
Η ΔΑΔΑ περιλαμβάνει: