Τι είναι η επιλεκτική αλαλία;

Η επιλεκτική αλαλία είναι μια αγχώδης διαταραχή, που εμφανίζεται, κυρίως, στην παιδική ηλικία, έχοντας σημαντικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και την κοινωνική ζωή των παιδιών. Αυτό οφείλεται στην δυσκολία τους να μιλήσουν και να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά σε συγκεκριμένες κοινωνικές καταστάσεις, όπως είναι το σχολείο, γεγονός που παρεμποδίζει σημαντικά την εκπαίδευσή τους. Τα παιδιά αυτά, ωστόσο, μιλάνε ελεύθερα σε έναν μικρό αριθμό ατόμων, με τους οποίους αισθάνονται άνετα ή όταν βρίσκονται σε οικεία περιβάλλοντα.

Γενικότερα, αν και είναι δύσκολο να εντοπίσουμε τα ακριβή αίτιά της, πρόκειται μάλλον για μια πολυπαραγοντική διαταραχή. Συνδυασμός αιτιών, όπως γενετικοί παράγοντες, το οικογενειακό ιστορικό άγχους, τραυματικά γεγονότα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν και να οδηγήσουν στη διαταραχή, όπως κάποια απώλεια, διαζύγιο γονέων, μια μετακόμιση ή μετανάστευση, η είσοδος του παιδιού στο σχολείο, αρνητικά σχόλια και πειράγματα από συμμαθητές ή άλλους ενήλικες, η επίγνωση της δυσκολίας του στο λόγο, κ.ά., καθώς και η κοινωνική απομόνωση και άλλοι ψυχολογικοί παράγοντες, μπορεί να συμβάλουν στην ανάπτυξή της.

Στην περίπτωση, λοιπόν, της επιλεκτικής αλαλίας, τα περισσότερα παιδιά, αντί να επικοινωνούν με το συνήθη λεκτικό τρόπο, επιλέγουν να χρησιμοποιούν χειρονομίες ή νεύματα για να εκφράσουν τις επιθυμίες τους. Επίσης, μπορεί να τραβούν και να σπρώχνουν τα άτομα, την προσοχή των οποίων θέλουν να προσελκύσουν. Σε κάποιες περιπτώσεις, χρησιμοποιούν μονοσύλλαβες λέξεις, σύντομες φράσεις ή φράσεις που χαρακτηρίζονται από μονοτονία ή αλλοιωμένη φωνή.

Εκτός των ίδιων των παιδιών, η διαταραχή αυτή έχει αρνητικές επιδράσεις και στα άτομα που βρίσκονται στον περίγυρό τους, ιδιαίτερα στους γονείς και στους δασκάλους, οι οποίοι αποθαρρύνονται όταν οι προσπάθειές τους να αλληλεπιδράσουν με το παιδί αποτυγχάνουν.

Η έγκαιρη διάγνωσή της είναι σημαντική για την επιτυχή παρέμβαση και θεραπεία της διαταραχής και, συνήθως, γίνεται μέσω της παρατήρησης της συμπεριφοράς του παιδιού, καθώς και τη συνεργασία ψυχολόγων, παιδοψυχιάτρων και λογοθεραπευτών.

Η θεραπεία της επιλεκτικής αλαλίας περιλαμβάνει διάφορες προσεγγίσεις:

  1. Συμπεριφορική θεραπεία: Αυτή η μέθοδος επικεντρώνεται στην ενίσχυση του ατόμου να μιλήσει σε καταστάσεις που το άγχος είναι λιγότερο έντονο και, σταδιακά, να αντιμετωπίσει πιο δύσκολες κοινωνικές καταστάσεις.
  2. Γνωστική-Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT): Η CBT βοηθά το άτομο να κατανοήσει και να τροποποιήσει τις σκέψεις και τα συναισθήματα που σχετίζονται με το άγχος, προωθώντας πιο θετικές συμπεριφορές.
  3. Λογοθεραπεία: Οι λογοθεραπευτές μπορούν να παρέχουν υποστήριξη, βοηθώντας το παιδί να αναπτύξει στρατηγικές επικοινωνίας.

Σκοπός της θεραπείας, δεν είναι να κάνουμε απλά το παιδί να μιλήσει, διότι αυτό θα αυξήσει το άγχος του και θα έχει μάλλον αρνητικά, παρά θετικά αποτελέσματα. Στόχος είναι, μέσω της μείωσης του άγχους, της ενίσχυσης της αυτοεικόνας και της χρήσης διαφόρων τεχνικών για την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεπίδρασης, να βελτιωθεί η επικοινωνία και, προοδευτικά, να οδηγηθεί το παιδί από τις μη λεκτικές, σε λεκτικές επικοινωνιακές αντιδράσεις.

Ενημερωθείτε σήμερα!

Όσο πιο νωρίς ανιχνευθεί µια δυσκολία τόσο πιο εύκολη και αποτελεσματική θα είναι η αντιμετώπισή της.

Συμπληρώστε το ιστορικό.

Κλείστε ραντεβού

Share

Συντάκτης

Άρτεμις Φουντή

Λογοθεραπεύτρια

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Τούφας Κωνσταντίνος Κεντρο Ειδικών Θεραπειών
Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter και θα σας ενημερώνουμε με τα τελευταία νέα και τις ειδικές προσφορές μας.

Με την εγγραφή κερδίζετε δώρο τα e-book
“Τα όρια στα παιδιά είναι αναγκαία!”

20 + 1 Σημεία Εγρήγορσης!”

“Ο ύπνος των παιδιών”