Το Σύνδρομο της Άδειας Φωλιάς: Όταν τα παιδιά ξεκινούν τη ζωή τους

Το σύνδρομο της «άδειας φωλιάς» αναφέρεται στην περίοδο, κατά την οποία οι γονείς χρειάζεται να αποχωριστούν τα παιδιά τους. Πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο, που εγείρει ένα σύνολο ανάμεικτων συναισθημάτων σχετικών με τον αποχωρισμό, καθώς και αισθήματα απώλειας, δυσφορίας και ματαίωσης,  όταν η «φωλιά», η οικογενειακή δηλαδή εστία, «αδειάζει».

Αποτελεί μια περίοδο μετάβασης, τόσο για τα παιδιά, όσο και για τους γονείς, διότι, κατά την διάρκειά της, προκύπτουν αναπροσαρμογές και αλλαγές στη δυναμική της οικογένειας. Η ταυτότητά της αλλάζει και οι ρόλοι αναδιαμορφώνονται. Ουσιαστικά, τα παιδιά, σταδιακά, γίνονται πιο ανεξάρτητα, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο χρόνος που περνούν με τους γονείς τους. Από την άλλη πλευρά, οι γονείς θα πρέπει να διαχειριστούν το γεγονός ότι περιορίζεται ο έλεγχος που μπορούν να έχουν στα παιδιά τους, τα οποία αποτελούσαν για χρόνια προτεραιότητά τους.

Η καθημερινότητα, λοιπόν, αλλάζει και οι μεταβολές που συμβαίνουν, τόσο σε ατομικό, όσο και στο επίπεδο του συστήματος, επηρεάζουν άμεσα και τη σχέση ανάμεσα στο ζευγάρι. Με την αναχώρηση των παιδιών, οι σύντροφοι έχουν περισσότερο χρόνο μαζί και, συχνά, ανακύπτουν ζητήματα στη μεταξύ τους σχέση. Συνεπώς, κατά αυτή τη περίοδο, το ζευγάρι μπορεί να βιώνει εντάσεις και ρήγματα στην επικοινωνία του, γεγονός που τους θέτει σε μια διαδικασία επαναπροσδιορισμού της σχέσης και δημιουργεί την ανάγκη για την αποκατάσταση των ισορροπιών ανάμεσά τους.

Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό οι γονείς να εκφράζουν και να μοιράζονται τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις ανησυχίες τους για τη μετάβαση που προκύπτει. Πέρα από τα αισθήματα απώλειας και δυσφορίας που προκαλεί ο αποχωρισμός των παιδιών τους, η περίοδος αυτή μπορεί να αποτελέσεικαι μια ευκαιρία για την ενίσχυση της συντροφικής τους σχέσης και την ενασχόληση με νέες ασχολίες, απαλύνοντας, έτσι, τη δυσφορία που τους προκαλούν τα νέα δεδομένα.

Το φαινόμενο της άδειας φωλιάς αποτελεί ένα εξελικτικό στάδιο, αναμενόμενο στα πλαίσια του κύκλου ζωής της οικογένειας, συνηγορώντας ότι η δυναμική της είναι μεταβλητή και όχι στάσιμη.  Πραγματοποιούνται, δηλαδή, αλλαγές στη δομή της οικογένειας, που διασφαλίζουν με αυτόν τον τρόπο την ενότητά της.

Ενημερωθείτε σήμερα!

Όσο πιο νωρίς ανιχνευθεί µια δυσκολία τόσο πιο εύκολη και αποτελεσματική θα είναι η αντιμετώπισή της.

Συμπληρώστε το ιστορικό.

Κλείστε ραντεβού

Share

Συντάκτης

Κατερίνα Μπόσι

Ψυχολόγος

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Τούφας Κωνσταντίνος Κεντρο Ειδικών Θεραπειών
Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter και θα σας ενημερώνουμε με τα τελευταία νέα και τις ειδικές προσφορές μας.

Με την εγγραφή κερδίζετε δώρο τα e-book
“Τα όρια στα παιδιά είναι αναγκαία!”

20 + 1 Σημεία Εγρήγορσης!”

“Ο ύπνος των παιδιών”