- 23 Οκτωβρίου 2024
- 18:28
- Θανος Πεϊος
Πριν μιλήσουμε για τη σωματοδυσπραξία, θα ήταν ωφέλιμο να αναφερθούμε στην πράξη. Πράξη είναι η ικανότητα του εγκεφάλου να διαμορφώνει και να οργανώνει αισθητηριακές πληροφορίες, με σκοπό την εκτέλεση μη μαθημένων κινητικών δράσεων, οι οποίες επιτυγχάνονται μέσω της χρήσης του σώματος και της αλληλεπίδρασής του με το περιβάλλον. Αποτελεί μια μοναδική ανθρώπινη δεξιότητα, που απαιτεί συνειδητή σκέψη. Έτσι, βρίσκουμε τρόπο να χρησιμοποιήσουμε τα χέρια και το σώμα μας για διάφορες δραστηριότητες, όπως το να παίζουμε με παιχνίδια, να χρησιμοποιούμε εργαλεία (π.χ. μολύβι ή πιρούνι), να κατασκευάζουμε έναν πύργο ή ένα σπίτι, να οργανώνουμε το δωμάτιό μας ή να εμπλεκόμαστε σε έργα καθημερινής ζωής. Η πράξη, επομένως, που περιλαμβάνει την διαμόρφωση ή τον σχεδιασμό δράσεων του σώματος στο χώρο, καλείται σωματοπράξη.
Οι βασικοί τομείς της πράξης είναι:
• ΙΔΕΑΣΜΟΣ: δηλαδή η ικανότητα να διαμορφώσουμε νοερά μια νέα δραστηριότητα ή έναν νέο τρόπο να εκτελέσουμε μια δραστηριότητα.
• ΚΙΝΗΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ: δηλαδή η ικανότητα να οργανώσουμε τις απαραίτητες κινητικές δράσεις για την εκτέλεση μιας δραστηριότητας.
• ΕΚΤΕΛΕΣΗ:δηλαδήη έκδηλη κινητική ενέργεια, η οποία μπορεί να επηρεαστεί από άλλα θέματα, εκτός της πράξης.
Όσον αφορά τη σωματοδυσπραξία, είναι μια διαταραχή στην επεξεργασία των αισθητηριακών πληροφοριών και τη χρήση τους για τον προγραμματισμό ενεργειών. Αυτή η διαφορά στην ανάπτυξη των πραξιακών ικανοτήτων κατά τη βρεφική και παιδική ηλικία, δεν οφείλεται σε κάποια εγκεφαλική βλάβη. Έτσι, τα άτομα αυτά μπορεί να εμφανίζονται «μη συγχρονισμένα» με το περιβάλλον τους και να συμπεριφέρονται ανώριμα, παρόλο που έχουν μέτρια ή άνω του μέσου όρου νοημοσύνη.
Τα παιδιά με σωματοδυσπραξία συνήθως έχουν ιδιαίτερη δυσκολία με:
- Νέες κινητικές δράσεις και προκλήσεις.
- Δημιουργικότητα και φαντασία στο ελεύθερο παιχνίδι.
- Την κινητική μάθηση.
- Συμμετοχή σε σπορ που απαιτούν μίμηση κινήσεων και αντίληψη της θέσης του σώματος στο χώρο.
- Μειωμένη αυτοπεποίθηση, λόγω της επαναλαμβανόμενης αποτυχίας και απώλεια κατάκτησης.
- Μικρή ανοχή στη ματαίωση.
- Συχνά γκρινιάζουν, γίνονται χειριστικά ή αρνητικά.
- Μειωμένη ικανότητα εκτέλεσης διαδοχών δράσεων.
- Μειωμένη οργάνωση του εαυτού, του χρόνου και των υλικών.
Τα συμπτώματα ποικίλλουν και μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Κακή ισορροπία και συντονισμό.
- Aδεξιότητα.
- Κακή στάση του σώματος.
- Προβλήματα όρασης.
- Δυσκολίες αντίληψης.
- Κακή βραχυπρόθεσμη μνήμη.
- Δυσκολία στην ανάγνωση, τη γραφή και την ομιλία.
- Κακές κοινωνικές δεξιότητες.
- Συναισθηματικά και συμπεριφορικά προβλήματα.
- Είναι συνήθως τα παιδιά που δεν ξέρουν τι να κάνουν και πώς, γι’ αυτό και, συχνά, ζητάνε από κάποιον να τους δείξει τι πρέπει να γίνει.
Γενικότερα, η σωματοδυσπραξία αναδεικνύει την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης κίνησης και της αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον. Καθώς τα παιδιά που αντιμετωπίζουν αυτή τη διαταραχή προσπαθούν να προσαρμοστούν, η κατανόηση και η στήριξη από το περιβάλλον τους είναι κρίσιμη. Η ενίσχυση των κινητικών ικανοτήτων μέσω παιχνιδιών και δραστηριοτήτων που προάγουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα, μπορεί να βελτιώσει την αυτοπεποίθησή τους, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε και να ενθαρρύνουμε τις δυνάμεις και τα ταλέντα τους.
Ενημερωθείτε σήμερα!
Όσο πιο νωρίς ανιχνευθεί µια δυσκολία τόσο πιο εύκολη και αποτελεσματική θα είναι η αντιμετώπισή της.
Κλείστε ραντεβού