- 29 Οκτωβρίου 2024
- 19:04
- Χρυσούλα Μάντσιου
Οι μεικτές οικογένειες αποτελούν ένα νέο μοντέλο οικογένειας, που προκύπτει όταν δύο διαζευγμένοι ενήλικες δημιουργούν καινούρια σχέση ή ξαναπαντρεύονται και μεγαλώνουν τα παιδιά με τους νέους συντρόφους τους, οι οποίοι μπορεί να έχουν και δικά τους παιδιά ή και όχι. Συχνά, στις μεικτές οικογένειες οι σύντροφοι αποκτούν και δικά τους βιολογικά παιδιά.
Πόσο εύκολο είναι, όμως, να καταφέρουν οι γονείς να δημιουργήσουν ισορροπίες σε αυτή τη νέα οικογενειακή δομή, ώστε να διευκολύνουν την προσαρμογή των παιδιών;
Τα μεικτά οικογενειακά συστήματα αντιμετωπίζουν κάποια ιδιαίτερα ζητήματα, όπως για παράδειγμα υψηλότερα επίπεδα στρες, συγκριτικά με αυτά που αντιμετωπίζουν τα οικογενειακά συστήματα κατά τον πρώτο γάμο. Τα ζητήματα αυτά συνδέονται με συγκεκριμένες απαιτήσεις, όπως είναι η συγχώνευση διαφορετικών ειδών οικογενειακής κουλτούρας και ταυτότητας, καθώς η νέα οικογένεια καλείται να εδραιώσει νέους ρόλους και πρότυπα. Επίσης, το νέο οικογενειακό σύστημα θα πρέπει να αναπτύξει τρόπους καταμερισμού του χρόνου, της ενέργειας, των υλικών αγαθών, των οικονομικών δαπανών και των συναισθημάτων στοργής και τρυφερότητας.
Η προσδοκία ότι η νέα οικογένεια θα δημιουργηθεί και θα λειτουργήσει αρμονικά από την πρώτη κιόλας στιγμή, μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση, καθώς οι προκλήσεις είναι πολλές. Τα παιδιά χρειάζονται χρόνο για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Ορισμένες φορές, αποδέχονται γρήγορα τον/τη νέα σύντροφο, άλλες φορές προβάλλουν αντίσταση, καθώς βλέπουν το καινούριο πρόσωπο ως αντικαταστάτη του μπαμπά ή της μαμάς. Η ελπίδα ότι οι βιολογικοί γονείς θα ξανασμίξουν εγκαταλείπεται, εξαιτίας της νέας γονεϊκής φιγούρας, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει θυμό και έντονα ξεσπάσματα.
Κάτι άλλο που παρατηρείται συχνά, είναι ότι ο θετός γονέας, θέλοντας να γίνει συμπαθής και αποδεκτός από το παιδί του/της συντρόφου του, μπορεί να καταβάλλει υπερβολική προσπάθεια ή να έχει διαφορετική συμπεριφορά προς εκείνο, συγκριτικά με το δικό του βιολογικό παιδί. Ωστόσο, η εμπιστοσύνη και η αγάπη έρχονται σταδιακά και η άσκηση πίεσης στα παιδιά, συνήθως, δεν επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Επίσης, η αντιπαλότητα ανάμεσα στα ετεροθαλή αδέρφια είναι συχνή. Ο ανταγωνισμός υπάρχει μεταξύ των μη βιολογικών αδερφών, καθώς προσπαθούν να εδραιώσουν τη θέση τους εντός της νεοσύστατης οικογένειας και διεκδικούν τον χώρο και την προσοχή που έχουν ανάγκη. Όταν ο χρόνος και η προσοχή μοιράζεται, εκτός από τα βιολογικά παιδιά και στα παιδιά του/της συντρόφου, μπορεί να δημιουργηθούν εντάσεις, προκλητικές συμπεριφορές ή παλινδρομήσεις, καθώς τα παιδιά μπορεί να εκλάβουν την μειωμένη προσοχή του γονέα ως απόρριψη. Είναι σημαντικό, επομένως, οι από κοινού σύντροφοι να αφιερώνουν χρόνο ξεχωριστά σε κάθε τους παιδί.
Επιπλέον, νέα οικογένεια σημαίνει νέοι κανόνες που θα πρέπει να δημιουργήσουν και να εφαρμόσουν οι γονείς με συνέπεια και χωρίς διακρίσεις, έπειτα από συζήτηση και κατάλληλη προετοιμασία των παιδιών. Ακόμη, εάν οι σύντροφοι αποκτήσουν μαζί παιδί, τότε τα πράγματα μπορεί να γίνουν ακόμη πιο περίπλοκα, καθώς τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να νιώσουν απειλή ή ζήλεια για το νέο μέλος της οικογένειας.
Η επίγνωση των αναμενόμενων προκλήσεων που μπορεί να προκύψουν σε μία μεικτή οικογένεια, η εγκατάλειψη των μη ρεαλιστικών προσδοκιών και η αναγνώριση των συναισθημάτων και των αναγκών του κάθε μέλους, μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος προκύψει, ώστε να επιτευχθεί ομαλότερη και γρηγορότερη προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα.
Και μην ξεχνάτε… δεν υπάρχει μαγική συνταγή, πέρα από την αγάπη, τον σεβασμό, την επικοινωνία, την ενσυναίσθηση και την σωστή προετοιμασία των εμπλεκόμενων, για να καταφέρετε να δημιουργήσετε την οικογένεια που έχετε ονειρευτεί!
Ενημερωθείτε σήμερα!
Όσο πιο νωρίς ανιχνευθεί µια δυσκολία τόσο πιο εύκολη και αποτελεσματική θα είναι η αντιμετώπισή της.
Κλείστε ραντεβού