Η λογοθεραπεια είναι η επιστήμη των Διαταραχών Λόγου, Φωνής, Ομιλίας, Ακοής, Επικοινωνίας έχει σαν στόχο της, την ερευνά, την πρόληψη, την διάγνωση και την αποκατάσταση των διαταραχών Λόγου, Φωνής, Ακοής, Ομιλίας και Επικοινωνίας, σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες όποια και αν είναι η αιτία της διαταραχής νευρολογική, εξελικτική ή λειτουργική.
Λογοπεδικός είναι ο επιστήμονας που έχει την ευθύνη της πρόληψης, της αξιολόγησης, της θεραπείας και της επιστημονικής μελέτης της ανθρώπινης επικοινωνίας και των διαταραχών που συνδέονται με αυτές.
Η ανθρώπινη επικοινωνία εμπεριέχει όλες τις λειτουργίες της που έχουν σχέση με την κατανόηση και έκφραση του προφορικού και γραπτού λόγου καθώς επίσης και με όλες τις κατάλληλες μη λεκτικές μορφές επικοινωνίας.
Οι διαταραχές που εμπίπτουν στο πεδίο δράσης του Λογοπεδικού είναι οι εξής :
- Αναπτυξιακές διαταραχές ομιλίας
- Αρθρωτικές διαταραχές
- Φωνολογικές διαταραχές
- Δυσαρθρία
- Διαταραχές στη ροή της ομιλίας (τραυλισμός, ταχυλαλία)
- Αναπτυξιακές γλωσσικές διαταραχές
- Ειδική Γλωσσική Διαταραχή
- Γλωσσικές δυσκολίες που οφείλονται σε νοητική υστέρηση
- Βαρηκοΐα – κώφωση
- Διαταραχές χρήσης της γλώσσας- Πραγματολογικές Διαταραχές (Αυτισμός, Σύνδρομο Asperger, Σημασιολογική – Πραγματολογική διαταραχή)
- Μαθησιακές δυσκολίες
- Διαταραχές στη σίτιση και κατάποση (δυσφαγία)
- Διαταραχές φωνής
- Νευρογενείς διαταραχές και σύνδρομα
- Εγκεφαλικά επεισόδια – αφασίες
- Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις
Ο λογοπεδικός ενημερώνει, αξιολογεί και ενισχύει τις δεξιότητες, ενώ παράλληλα προσπαθεί να αποτρέψει την επιδείνωση των δυσλειτουργιών που επιφέρουν οι νευρολογικές αυτές παθήσεις που εκδηλώνονται. Συνεργάζεται με το ιατρικό προσωπικό, τον ψυχολόγο, τον φυσιοθεραπευτή, τον εργοθεραπευτή, τον ειδικό παιδαγωγό, τον νηπιαγωγό, τον εκπαιδευτικό, τον κοινωνικό λειτουργό για την συλλογή διαγνωστικών πληροφοριών και για τον σχεδιασμό εκπαιδευτικού προγράμματος. Η πιο όμως ουσιαστική συνεργασία είναι αυτή με τον γονιό μια και ο γονιός είναι και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως συνθεραπευτής.